Ursula von der Leyen elkezdte kimutatni oroszlánkörmeit: Orbán semmi jóra nem számíthat, uniós forrásra pedig főleg nem

Kép forrása: Reuters

Egy elemző szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már kimutatta foga fehérjét Magyarország felé azzal, hogy blokkolják az uniós kifizetéseket. Jakob F Kirkegaard az Euronewsnak azt mondta, ez része a német politikus stratégiájának Lengyelország és Magyarország esetében. 

Az uniós évértékelő beszédet 2010-ben, Jose Manuel Barroso elnöksége alatt vezették be. A cél akkor az volt, hogy bemutassák az EU pozitívumait. Ursula von der Leyen azonban inkább a következő év programbeszédeként használja a State of the Uniont. Ő először tavaly értékelt az Európai Parlament előtt.

Von der Leyen tavaly beszélt arról, hogy a tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk a demokrácia értékeit. Bár nem beszélt nyíltan Lengyelországról és Magyarországról,

de az uniós pénzek összekötése a jogállamisági feltételekkel nekik szólt.

„Von der Leyen elkezdte kimutatni az oroszlánkörmeit: Az volt a stratégiája, hogy a tavaly nyáron elfogadott költségvetés ügyében kötöttek egy zavaros kompromisszumot a jogállamisági mechanizmus ügyében. Ezzel elindult a költségvetés ügye és összeállt a helyreállítási alap is. Mára azonban világossá vált, hogy Magyarország és Lengyelország felé nem folynak majd a pénzek” – tette hozzá a German Marshall Fund szakértője, Jakob F Kirkegaard.

A több, mint egy órás beszéd célja az is, hogy az Európai Parlament képviselőit meggyőzze a bizottság programjának támogatásáról. És az átlagemberek számára is van mondanivalója.

„Az embereknek és a sajtónak is figyelnie kellene erre. Hiszen akár tetszik, akár nem, az Európai Bizottság nagyon erős szervezet. Ugyanis monopóliuma van a több, mint 400 millió európait érintő szabályok kidolgozásában”

– mondta egy brüsszeli riporter, Pieter Cleppe.

loading...