Dobrev Klára kijózanító beszédet tartott: akár egyszerű többséggel is el kell zavarni a Fidesz embereit a kormányváltás után

A 2022-es választások előtt folyamatos a vita arról, hogy mi lesz a fideszes kétharmad által megalkotott törvényekkel, kinevezettjeivel, illetve az Alaptörvénnyel. Dobrev Klára egy utcafórumon erősítette meg: egy ellenzéki győzelem esetén akár egyszerű többséggel is kidobhatják a kukába a Fidesz Alaptörvényét. El is magyarázza, miért.

A DK miniszterelnök-jelöltje mindenekelőtt leszögezi:

osztja azoknak az alkotmánybíróknak, volt alkotmánybíróknak, alkotmányjogászoknak, esetleg volt igazságügy miniszterek véleményét, akik azt mondják, hogy a fideszes Alaptörvény önmagában alkotmányellenes.

Azért, mert alkotmányellenes minden olyan törvény, ami egy párt kizárólagos hatalmát akarja bebetonozni.

Innentől kezdve az összes olyan törvény, ami a Fideszt betonozza be, még akkor is, hogyha a magyar emberek úgy döntenek, hogy kormányt váltanak, és a következő kormány nem tud kormányozni, mert csak a Fidesz emberei vannak ott, azokat alkotmányellenesnek kell tekinteni, és egyszerű többséggel is meg kell változtatni.

Ki kell mondani, hogy az Alaptörvény alkotmányellenes, és el kell kezdeni egy új, széles alkotmányozási folyamatot, aminek a végén népszavazást kell tartani az Alkotmányról, mert nem történhet meg még egyszer, hogy egy párt fogja és elfogadja az Alkotmányt.

Dobrev Klára szerint Orbánék még nagyon sok mindent fognak megpróbálni a következő időszakban a kétharmaddal: most odaadják az autópályákat, a hulladékkezelést, Palkovics Lászlót kinevezték a Fudan alapítványának élére, hogy onnan se lehessen leváltani.

Szóval ezeket mind, egytől egyig, egyszerű többséggel le kell váltani. 

loading...