A volt külügyminiszter takarodót fújt Schmidt Máriának a brit miniszterelnöknek címzett nevetséges levele után

Kép forrása: MTI

Kormányközeli személyként senki sem írhat olyan levelet, mint amilyet Schmidt Mária címzett Boris Johnson brit miniszterelnöknek

– mondta Jeszenszky Géza a Klubrádióban.

Az Antall-kormány külügyminisztere szerint a Terror Háza Múzeum főigazgatójának levele nem egyszerűen udvariatlan, hanem szó szerint bárdolatlan. Jeszenszky szerint emellett a formai követelményeknek sem felel meg, amelyeket egy szövetséges nagyhatalom első emberének címzett levélben illik betartani.

Szerinte a levél igazán káros voltát az adja, hogy nem egy magánember, vagy rosszul tájékozott történészről van szó, hanem egy, a magyar kormányhoz közel álló emberről.

Schmidt Mária azután írta meg Boris Johnsonnak címzett nevetséges levelét, hogy a brit miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte a magyar ultrák viselkedését az angolok elleni meccsen. A múzeumi főigazgató többek között azt írta levelében, hogy

„maga egy kis, széteső ország élén áll, és hogy törődjön bele, és söprögessen a saját háza táján.

Ha ez nem lett volna elég, Schmidt még Trianont is felemlegette, ami kapcsán a britek felelősségét is firtatta.

A történelmi magyar–brit kapcsolatok alakulásáról Jeszenszky elmondta, hogy Trianon miatt legkevésbé Nagy-Britanniát lehet elmarasztalni ezért a tragikus eredményért. Mindezek alapján a korábbi külügyminiszter úgy látja, hogy odamondani valakinek nem politika, és nem diplomácia. Reméli, hogy nem kerül a levél a címzett kezébe, mert az az egész ország rossz hírét kelti.

loading...