Világhírű sztárközgazdász: az EU kezdeményezzen kizárási folyamatot Magyarországgal szemben

Daron Acemoglu, az amerikai elitegyetem, az MIT sztárközgazdásza a Project Syndicate oldalán jelentetett meg egy publicisztikát, melyben azt szorgalmazza, hogy az Európai Unió kezdeményezzen kizárási folyamatot Magyarországgal szemben.

Acemoglu írásában Mark Rutte holland miniszterelnököt idézi, aki korábban kijelentette: Magyarországnak többé „nincs helye az EU-ban”. Rutte a melegellenes passzusokkal eltérített törvénycsomag után jutott erre.

A sztárközgazdász úgy összegezte Rutte szavait, hogy “a hollandnak igaza van”.

A szakember kitér arra is, hogy Magyarország esetében már nem lehet demokráciáról beszélni, mert a jogállam és a demokratikus intézményrendszer lebontása előrehaladott állapotban van. A bíróságok szerinte egyre inkább a Fidesz ellenőrzése alá kerülnek, a sajtó szabadságából pedig alig érzékelhető valami.

Acemoglu szerint Magyarország és Lengyelország az európai ügyészséggel való szembenállása az utolsó csepp a pohárban, és mindkét ország az EU működésképtelenségének és intézményes gyengeségének szimbóluma. A szakértő elismeri, hogy a kizárás komoly döntés, amit ezért nem is szabad elkapkodni, de

minél tovább kezeli az EU normális demokráciaként Magyarországot, annál inkább rombolja saját brandjét.

A közgazdász azt ajánlja, hogy az EU kezdjen hozzá a saját szabályainak átalakításához, függessze fel a két ország szavazati jogát, vonják meg tőlük az uniós forrásokat, végezetül pedig, „ha nem áll be valami fordulat”, akkor zárják ki őket a tagállamok sorából.

loading...