Dobrev Klára nagy bejelentést tett: végre megmenekülhetnek a devizahitelesek

Dobrev Klára szerint az Orbán-kormány az elmúlt tíz évben semmibe vette az embereket és inkább a bankokkal kötött háttéralkut. A Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje Facebook-on közzétett sajtótájékoztatóján az Európai Bíróság devizahiteleseket érintő döntésére reagált és saját törvénycsomagot lengetett be a választások utánra.

Dobrev Klára szerint a Bíróság mai döntése fontos, de a devizahitelek kormányzati forintosítása önmagában még nem megoldás.

„Tíz éve a Fidesz egy bűnös árfolyampolitikával gyengítette a forintot, a Magyar Nemzeti Bank pedig sokszáz milliárd forintot keresett a gyenge forinton, miközben magyar családok mentek tönkre az egyre magasabb törlesztőrészletek miatt. Orbán a pénzvilág mellé állt a magyarokkal szemben, megállapodott, hogy a bankoknak a forintosítás egy fillérjébe sem kerül majd, vállalta, hogy megvédi a bankvilág profitját, és nem gördít akadályt a kilakoltatások elé” 

– mondta el DK miniszterelnök-jelöltje kiemelve: ő arra készül, hogy egy olyan

„devizahiteles kárpótlási törvényt fogunk elfogadni, ami biztosítja az adósok elsétálási jogát, tehát a fedezetül szolgáló ingatlan elveszítése után a bank egyetlen forintot sem kérhet.”

Lehetőséget ad az összes devizahitel korrekt újraszámolására, és a különbözet elengedésére vagy kárpótlás fizetésére kötelezi a bankokat. Felfüggeszti az összes devizahiteles kilakoltatást és végrehajtást, valamint újraéleszti az állami eszközkezelőt, hogy az állam álljon szemben a bankszektorral, ne az adósok külön-külön”.

„Az Orbán-kormány nagyon sok háttérmegállapodást kötött nemzetközi bankintézetekkel, amelyben garantálta, hogy a bankokat nem éri kár a devizahiteles elszámolásból. Ennek sajnos az lett a következménye, hogy sokszázezer magyar családot brutális kár. Ezt a kárpótlást a magyar embereknek ki kell fizetni, mert ez jár nekik” – hangsúlyozta a politikus.

loading...