Hagyjuk már a népszavazásokat, nyerjünk választást! – A kormányváltás utánra csúszhat Karácsony referenduma

Kép forrása: MTI

Jó módszer-e a népszavazás – a népszerűségnövelésen kívül – bármire a választások előtt? Bizonyára igen, fontos lehetne, ha mindez nem csúszna át a 2022-es választást követő időszakra.

Karácsony Gergely öt népszavazási kérdése közül csak kettőnek adott zöld utat a Nemzeti Választási Bizottság, így – ha elég aláírást gyűjtenek hozzá – lehet referendumot tartani a Fudan Egyetem budapesti kampuszáról, de például az autópályák 35 éves koncesszióba adásáról és az Európai Ügyészséghez csatlakozásról már nem – írja összefoglalójában a HVG.

A kormány népszavazásának megtartása Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint január-február táján várható, míg Karácsonyé – ha minden határidőt maximálisan kihasználnak –, a 41 napos tilalom miatt átcsúszhat a jövő tavaszi parlamenti választás utáni időszakra.

Miért kell népszavazás, ha az új kormány dönthet róla?

Amennyiben a választások előtt sikerül megtartani a Fudan egyetemmel kapcsolatos referendumot, már a kormányváltás előtt megakadályozhatjuk, hogy a Fidesz kínai lobbija még nagyobb teret nyerjen a magyarok pénzéből. Ezt minden bizonnyal minden erejükkel 2022 tavasza utáni időszakra tolják majd.

Karácsony Gergely is tudja ezt, minden bizonnyal a népszerűségének növelését várja a népszavazási kezdeményezéssel, ami az előválasztás hajrájában nagy aduász lehet.

Neki is azt javasoljuk: nyerjünk választást közösen, és töröljük el a kósza emlékét is minden igazságtalanságnak, amit a Fidesz hozott a nyakunkra! Egy erős kormány felállása esetén nem lesz szükség a népszavazásra, ami ráadásul óriási pénzt emésztene fel feleslegesen.

loading...