A DK kongresszusa volt a legizgalmasabb politikai esemény az évben: amit láttunk, nem kósza remény, hanem kormányváltó erő

A DK kongresszusáról sokan beszámolnak, és mivel 2000 ember részvételével zajlott, ráadásul az élő közvetítést is rengetegen nézték, ezért az Ellenszélen megpróbáljuk szubjektívebb formára venni az eseményről szóló írásunkat.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Dobrev Klára országosan és helyi szinten is nagy népszerűségnek örvend, jelenleg ő a legesélyesebb arra, hogy elnyerve a bizalmunkat, az előválasztás nyertese legyen.

A női egyéni jelöltek felszólalása a kongresszuson egyedülálló és óriási jelentőséggel bíró gesztus. A DK női politikusai bebizonyították, hogy őszintén, következetesen, a politikai közösségük által felvértezve képesek kősziklaként helytállni a valaha volt legfontosabb választás megmérettetésében.

Külön kiemelnénk Hegedűs Andrea miskolci jelölt megfogalmazását, mely szerint

„felveszem a kesztyűt, de nem fogok kesztyűs kézzel bánni azokkal, akik szétrabolták a hazámat!”

Gyurcsány Ferenc is hozta a formáját, aki egy tőle megszokott lelkületű beszéddel készült. Ebben visszautalt egy korábbi felszólalására is, ahol azt mondta: „aki hideg és langyos, üljön föl a gázsütőre.” – A DK elnöke szerint már nem elég a villanyrezsóra ülni, itt csak igazi szenvedéllyel győzhetjük le a Fideszt. Fontos eleme volt Gyurcsány beszédének a DK egyik legnagyobb erényének kiemelése:

más pártokkal ellentétben a Demokratikus Koalíció megvédi a közösséghez tartozókat, és nem hagyja egyedül a bajban sem.

Dobrev Klára beszédéről több szót kell ejtenünk. Amit ma a színpadon láttunk tőle, egészen bizonyossá tette, hogy mind emberileg, mind szakmailag felkészült a feladatra, ami előtte áll.

A beszéde nem akart sokat adni, és így adta a legtöbbet. Az előre megírt, színpadias monológ helyett Dobrev Klára azt mondta, amit a szíve és az elmúlt időszak hosszú országjárása mondatott vele.

Családi példákkal állt elő, párhuzamba hozva a jó kormányzást a családi élettel. A vasárnapi húsleves közbeni feszültségkezelést az összefogás pártjainak komprumisszumra törekvésével. „Mi nők értünk ehhez. Az asztalnál is elsimítjuk a konfliktusokat, így van ez a politikában is” – mondta, utalva arra, hogy egy sokszínű csapat vezetőjeként törekedni fog rá, hogy jó szívvel, szelídséggel, de kellő határozottsággal simítsa el a problémákat.

Külön üzent néhány olyan embernek, akikkel az országjárása során találkozott, és megígérte, hogy emlékezni fog rájuk és a problémáikra a kormányra kerülése után. Talán ez volt a legszebb és legőszintébb pillanata a beszédnek. Nem üres ígérgetést hallottunk, hanem bizonyságot kaptunk arra, hogy Dobrev Klára mögött valódi tartalom van, ami jóakarattal társul.

Őszintén megindító volt a kongresszus, mindenkin, kivétel nélkül érződött, hogy halálosan komolyan gondolja, hogy egy jó csapattal meg fogjuk nyerni a választást, és mint a járvány után, akár csak egy rossz álomból felébredve újra kinyithat az ország!

Szívből kívánjuk, hogy így legyen!

loading...