Életünk talán legfontosabb petícióját indították el külföldön élő magyar választópolgárok – ezt mindenkinek alá kellene írni

Akkorát emel az adón a Fidesz, amitől egész Európa megrökönyödne
Fotó: Ellenszel.hu

Külföldön élő magyar választópolgárok és az ügyükkel szimpatizáló támogatóik levelet küldtek Semjén Zsolt miniszterelnök helyettesnek és Varga Judit igazságügyi miniszterének annak érdekében, hogy vessenek véget a diszkriminációnak és kettős mércének:

A választás napján külföldön tartózkodók nevében határozottan kérik, hogy tegyék lehetővé a levélben szavazás jogát.

„Tisztelt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Varga Judit igazságügyi miniszter!

Mi, külföldön élő magyar választópolgárok és az ügyünkkel szimpatizáló támogatóink, az aktuális választási szabályok miatt írunk Önöknek. Véleményünk szerint a választójog-szabályozás szükségtelenül akadályozza az országgyűlési választások napján nem Magyarországon tartózkodó állampolgárok választáshoz fűződő jogának gyakorlását.

A jelenlegi szabályozás alapján a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési választásokon postai úton is leadhatják szavazatukat. Ugyanakkor magyarországi lakhellyel rendelkező társaik csak személyesen, előzetes regisztrációt követően vehetnek részt a szavazáson.

Véleményünk szerint az a helyes út, hogy a külföldön tartózkodó állampolgárok szavazhassanak levélben, akár rendelkeznek magyarországi lakcímmel, akár nem. Ezért üdvözöljük a határon túli magyarok levélben történő szavazását – és szeretnénk, ha ezzel mi, magyarországi lakcímmel rendelkező külföldön tartózkodók is élhetnénk.

Jól tudjuk, hogy jelenleg levélben szavazásra csak abban az esetben van lehetőség, ha a választópolgár “leadja” a magyarországi lakcímét, ami által viszont elveszti az egyik szavazatát a kettőből, ez esetben tehát csak listára szavazhat. Véleményünk szerint ez szükségtelenül megkülönbözteti az állampolgárok különböző csoportjait egymástól – kutatásunk alapján az Európai Unióban egyedülálló módon.

A választás napján külföldön tartózkodók nevében határozottan kérjük, hogy tegyék lehetővé a levélben szavazás jogát. Tehát arra kérjük Önöket, hogy a fenti érvek figyelembevételével nyújtsanak be ezúttal olyan törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a választás napján külföldön tartózkodó és magyar lakcímmel rendelkező állampolgárok számára is a levélben történő szavazást!”

A petíciót ide kattintva lehet kitölteni.

loading...