Az Orbán-kormány jogsértő módon kezdené el listázni az iskolákban azokat a gyerekeket, akik nem kérnek az oltásból

Kép forrása: MTI

Jogsértő adatkezelésre utasította az emberi erőforrások minisztere az iskolaigazgatókat – írja közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Kásler Miklós arra utasította az iskolaigazgatókat, hogy végezzenek felmérést a 12 évesnél idősebb tanulók szüleinek körében arról, hogy mekkora az igény, hogy gyermeküket beoltsák az iskolai oltási kampány keretei között.

A felméréshez használatos „jelentkezési lapot” minden szülőnek ki kell töltenie, annak is, aki nem oltatná be a gyerekét. A szülőknek arról is nyilatkozni kell, hogy azért nem kérik a gyereküknek az oltást: mert már megkapta a vakcinát, vagy más okból.

Az intézményeknek a gyerekek személyi aktájához is csatolniuk kell a dokumentumot, függetlenül attól, hogy a tanuló végül be lett-e oltva.

A TASZ szerint nem azzal van a probléma, hogy felmérik az igényeket, hiszen ez elengedhetetlen az oltási kampány lebonyolításához. A szervezet szerint viszont nem indokolható az oltást nem kérők adatainak a gyűjtése.

„Ennek az adatkezelésnek pedig jelenleg nincs sem jogalapja, sem pedig legitim célja, ezért sérti a tanulók és a szülők személyes adataik védelméhez fűződő alapvető jogát”

– áll a TASZ közleményében. Szerintük az iskola csak kétféle adatot gyűjthet jogszerűen: a szülők nyilatkozatát, hogy az oltás lehetőségéről szóló tájékoztatást megkapták, tudomásul vették; valamint az oltásra jelentkezők adatait.

A TASZ a jogsértés miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságához fordul, az iskoláknak pedig azt tanácsolja, hogy

ne erőltessenek a szülőkre egy olyan nyilatkozatot, aminek felhasználása kérdéses, a szülőknek pedig azt üzenik, hogy nem kötelesek nyilatkozatot tenni, amennyiben nem akarnak oltást.

Orbán Viktor hetek óta tele szájjal harsogja, hogy (a nemlétező Soros hálózat szervezetei) hagyják békén a gyermekeinket, miközben ők azok, akik listázni szeretnék a 12 év felettieket. El a kezekkel a gyerekektől!

loading...