Egy szakgyógyszerész kicikizte a Kásler-Müller által kitalált, Magyarországon bevezetett harmadik oltást: „máris elavult”

Megtaláltuk az elveszett betegeket.
Kép forrása: MTI

A Pfizer vakcinájának harmadik adagja jelentős védelmet nyújthat a delta vírus variáns ellen – ez az első adat harmadik oltás delta vírus variáns elleni hatásosságáról, de még csak semlegesítő ellenanyagszint méréssel

– írja Dobson Szabolcs szakgyógyszerész Facebook-oldalán.

Ez a hír gyakorlatilag máris elavulttá teszi a magyar harmadik oltás ajánlás Pfizer vakcinára vonatkozó részét, amennyiben a homológ Pfizer oltási sorra konkrét bizonyíték lesz, a két Pfizer oltást követő heterológ sorokra pedig egyelőre semmi. Ez nem az ajánlás hibája, hanem a helyzet gyorsan változik.

– értékelte Dobson Szabolcs a Pfizer gyorsjelentésében közölt új információkat.

Orbán Viktor miniszterelnök a pár hete jelentette be, hogy lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét, azzal az ajánlással, hogy a második oltás után négy hónap teljen el. A harmadik oltásról való döntésben elsősorban az egészségügyi miniszternek és az országos tiszti főorvosnak van hatásköre, akik szakemberek véleményét is mérlegelik.

Kásler Miklós EMMI miniszter nem sokkal később arról tájékoztatott, hogy a minisztérium másfajta oltást ajánl majd harmadik oltásként azoknak, akik az első két vakcinát felvették már. A kormány azt javasolja majd a háziorvosoknak, hogy harmadik oltásként keverjék az mRNS-vakcinákat és a vektorvakcinákat. 

Dobson megjegyzi azt is, a fenti információ még csak a vállalat második negyedéves pénzügyi jelentésében került közzétételre tegnap. A közzétett adatok szerint a 18-55 év közötti, a második oltást követő 6 hónap múlva oltottaknál a

delta vírus elleni semlegesítő ellenanyagszint több, mint 5-szöröse volt annak, mint amit a második dózis után mértek.

Ezen felül a 65-85 évesek körében a delta vírus variáns elleni ellenanyagszint a harmadik oltás után több, mint 11-szeresre nőtt a második adag utánihoz képest. Az ellenanyagszintek a harmadik oltás után a vad típusú vírus ellen 5-8-szorosára, a béta variáns ellen 15-21-szeresére nőttek.

loading...