Így kell bemutatni a Fidesznek: Norvégia más utat keres, hogy támogatni tudja a magyar civileket

Kép forrása: MTI

A norvég kormány látja, hogy a magyar civil szervezeteknek szüksége van pénzre, úgyhogy „megpróbálunk más utat találni a támogatásukra – annak ellenére, hogy ez egyre nehezebb, főleg Magyarországon”, mert a magyar kormány egyre csak nehezíti a civil szervezetek működését, mondta a Politicónak adott interjújában a norvég külügyminiszter

Az ügy előzménye, hogy a Fidesz inkább nem kérte a Norvég Alapból Magyarország által felhasználható 77 milliárd forintot, mert abban volt egy mintegy 4 milliárdos tétel, a Civil Alap, amelynek felhasználásába Orbánék nem szólhattak volna bele.

Norvégia és a másik két ország az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodás révén része az Európai Unió belső piacának, cserébe az EGT és Norvég Alapok révén önkéntesen hozzájárulnak az európai célkitűzések eléréséhez.

Az EGT és Norvég Alapok támogatási összege a 2014-2021-es időszakra 2,8 milliárd euró, ami 15 kedvezményezett ország között oszlik meg. Magyarországnak ebből 214,6 millió euró (77 milliárd forint) járt volna. A megállapodás hiányában a jelenlegi időszakban Magyarországon nem lesznek az alapokból finanszírozott programok, és Magyarország elveszti a hozzáférést a 77 milliárd forinthoz.

A norvég külügyminiszter, Ine Eriksen Søreide pénteken már megerősítette, hogy azért nem tudtak Magyarországgal megegyezni, mert „a donor országok mind a 15 kedvezményezett országban megkövetelik, hogy a civil társadalom támogatását szolgáló alap kezelése a hatóságoktól független legyen. Ezzel Magyarország is egyetértett, azt azonban nem fogadta el, hogy a szakmailag legalkalmasabb pályázó kapja a megbízást”.

A norvég külügyminiszter most kijelentette:

„ha a kormány nem tudja elfogadni azokat az alapelveket, amiket a másik tizennégy ország igen, akkor meg kell húznunk a határt.”

Orbán Viktor kormánya megpróbálta kisajátítani a támogatásokat, ezért most egy fillért sem fognak látni, de mivel Norvégia dolgozik egy másik megoldáson, így a civilek talán mégis támogatáshoz jutnak. Így kell bemutatni a Fidesznek!

loading...