Varga Judit nem fog örülni, ha elolvassa az információbiztonsági szakértő véleményét a lehallgatási botrányról

Kép forrása: Varga Judit/Facebook

Nemes Dániel információbiztonsági szakértő a Facebook-oldalán arról ír a lehallgatási botrány kirobbanása után, hogy ha

az NSO azt állítja, hogy a Pegasus-adatok nem az ő szervereikről kerültek ki, mert ők ilyet nem tárolnak. Hazudnak.

Az NSO az az izraeli cég, amitől a Pegasus nevű kémprogramot vehette a magyar állam a Direkt36 oknyomozó portál vasárnapi cikke szerint. Számos országban ismert újságírók, üzletemberek és ügyvédek százainak mobiltelefonjára telepíthették a kémszoftvert, a nemzetközi tényfeltáró csapat birtokába jutott információk szerint több mint 300 magyar célpont lehetett.

Az NSO a botrány kirobbanása után azt közölte, rágalmazási pert fontolgatnak a botrányt kirobbantó újságírói csapat ellen. Az ügyet felderítő újságírói csapatnak korábban azt írta a cég, hogy vitatják, hogy a telefonszámok valóban a Pegasus célpontjai lennének.

Nemes szerint, ha az NSO nem tárolja az adatokat központilag, akkor az oknyomozók csak úgy juthattak volna hozzá, hogy minden egyes ügyfelet – tucatnyi nemzetállami titkosszolgálatot – feltörnek. Sőt, a szakértő szerint ez előtt már azt is meg kellett volna tudniuk, hogy melyek azok a titkosszolgálatok, akik egyáltalán a rendszert használják.

Tehát mégis az van, hogy az NSO-nál megvoltak legalábbis a megfigyeltek alapadatai

– vonja le a következtetést a szakértő. Szerinte az is elképzelhető, hogy a helyi szolgálatok úgy szerződtek, hogy a megfigyeltekről az NSO-hoz sem jutnak ki adatok. Ez esetben Nemes szerint az NSO átverte az ügyfeleit, vagyis a nemzetállami titkosszolgálatokat.

A lehallgatások tagadása a bizonyítékok fényében egyre reménytelenebb az Orbán-kormánynak Nemes szerint, ezért arra számít, hogy azzal védekeznek majd, hogy a megfigyelés mögött nem az állam áll. Ez nagyon kínos lenne a szakértő szerint a magyar szolgálatoknak, ha igaz lenne. Mégis úgy véli, a kormány hajlandó lesz erre az áldozatra. Mint írja:

Ezt a balhét kommunikációban vagy a magyar szolgálatoknak kell elvinni, vagy Varga Juditnak, és nekem van egy tippem, hogy melyikük fogja.

loading...