Tovább dagad az Orbán-kormány legnagyobb botránya: évek óta úgy érzi, megfigyelik, betörtek hozzá, az ő telefonszáma is a listán van

Kép forrása: MTI

Gémesi György, Gödöllő polgármesterének telefonszáma is szerepel abban a most kiszivárgott nemzetközi adatbázisban, amely azt mutatja, hogy az NSO nevű izraeli kémszoftver-cég ügyfelei milyen telefonszámokat választottak ki megfigyelések célpontjának – írja a Direkt36.

Az oknyomozó portálnak a polgármester felidézte, hogy

2018. december 11-én betörtek hozzá, mindent átkutattak, feltörték a zárakat, kiforgatták a fiókokat, de csak egy borítékot vittek el, amiben külföldi utakról visszamaradt valuták, egy évtizedekkel korábbi vívóversenyen nyert óra, és a karikagyűrűje voltak.

Ugyanezen a napon a polgármesterrel egy házban, de külön lakrészben élő fiához is betörtek. Ezt követte két héttel később egy újabb betörés, ezúttal Gémesi lányához, de e két alkalommal is alig vittek el valamit.

Gémesi szerint a betörések célja egyrészt az volt, hogy kormánykörökből megfélemlítsék – részben egy párt alapítása, részben pedig egy Zöld Híd nevű, 116 önkormányzatból álló közös társulás miatt, amely Gödöllőn és régiójában a szemétszállítás lebonyolításáért felelt -, másrészt esetleg az, hogy róla gyűjtsenek kompromittáló anyagokat.

Gémesi 2017 tavaszán egy interjúban arra célzott, nem érzi magát fizikailag biztonságban. Egy későbbi tévéinterjúban pedig egyenesen azt állította, hogy a kormány le szokott hallgatni polgármestereket, „nemzetbiztonsági okokra hivatkoznak, és kész”. Gémesi azt mondta, nincsenek és nem is lehetnek konkrét bizonyítékai, de például olyan jelekből következtet erre, mint hogy „olyan információk cserélnek gazdát, amelyek csak zárt körben hangzottak el”.

Magyarországon a Direkt36 robbantotta a hírt, miszerint évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek. Kutatásuk során arra utaló közvetett bizonyítékokat találtak, hogy a titkos megfigyelések mögött a magyar állami szervek állnak.

A több mint 50 ezer telefonszámot tartalmazó adatbázishoz a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet jutott hozzá közösen, majd az Forbidden Stories vezetésével közösen elemezte ezeket az adatokat egy 17 szerkesztőségből álló nemzetközi újságírói csapat.

A kiszivárgott adatok még nem feltétlenül jelentik azt, hogy a célszemélyek ellen biztosan be is vetették az NSO Pegasus nevű, okostelefonok feltörésére alkalmas programját, és a készülékekbe ténylegesen be is hatoltak.

loading...