Politikusok és újságírók megfigyelésére készített szoftverből vásárolt be az Orbán-kormány

Kép forrása: MTI

Magyarország is vett abból a Candiru nevű izraeli kémszoftverből, amely politikusok, civil aktivisták és újságírók megfigyelésére szolgál, írja a Bloomberg cikke alapján a Népszava. Magyarországon kívül még Oroszország, Üzbegisztán, Izrael, Szaúd-Arábia, Katar, Indonézia és Szingapúr vásároltak be belőle.

A kémprogrammal eddig legalább 100 aktivistát, újságírót és politikai okokból disszidált embert támadtak meg, közölték a Torontói Egyetem megfigyelések és illegális hackertámadások nyomon követésével foglalkozó kiberbiztonsági kutatói.

A programot számítógépek, telefonok és más, webes csatlakozással rendelkező infrastruktúra elleni „precíziós támadásokra” használták – mondta Cristin Goodwin, a Microsoft digitális biztonsági részlegének vezetője.

Az érintett kormányok, illetve autoriter vezetők így betekintést nyertek magánszemélyek, valamint a politikai ellenzék digitális levelezésébe.

A Torontói Egyetem kutatói szerint a Candiru is része annak a virágzó magániparnak, amely kémtechnológiát ad el kormányoknak és tekintélyelvű vezetőknek. Az egyik vezető kutató szerint az ilyen programokat, mint a Candiru, „a félelem exportálására használják”.

loading...