Rusvai Miklós baljós nyilatkozatot tett: ősszel kezdhetjük elölről

Senki nem szerette volna hallani azokat a mondatokat, amelyeket Rusvai Miklós víruskutató nyilatkozott az RTL-klubnak. Szerinte még évekbe telik, mire a koronavírus egy influenzához hasonló kór lesz, a maszkviselést pedig ősztől kezdhetjük elölről.

„Magyarországon az időjárás a kezünkre játszik, a magas átoltottság is kedvez, a szennyvízadatokat érdemes figyelni azonban, hogy a tömegrendezvények, illetve a delta és a delta plusz variáns megjelenése nem hoz-e kedvezőtlen fordulatot” – mondta a víruskutató. A kötelező maszkhasználattal kapcsolatban úgy vélekedik:

a hátralévő két-három hónapban mindenki élvezze a maszknélküliséget, ősszel ugyanis kezdhetjük elölről”.

A kutató szerint két-három év kell még, mire vége lesz ennek az egésznek, és végül

„olyan lehet a koronavírus, mint a minden évben jelentkező influenzajárvány, és a többség szervezete két-három év múlva elfogadja majd a vírus jelenlétét, hozzászokik, és nem lesz szükség évente oltásra”.

A harmadik oltás beadhatóságát bár vizsgálják, de Rusvai szerint azoknak, akik a rizikócsoportba tartoznak, szükség lehet rá.

Ha szeptembertől újra maszk és korlátozások, akkor ezzel párhuzamosan a kormány mindenkiről gondoskodni fog, aki megsínyli az újabb bezárásokat, munkanélküliséget, családon belüli erőszakot, a gyermekek veszélyeztetését, a mentális betegségeket? 

Az elmúlt hosszú időszakból tudjuk, hogy enélkül nincs erre mód.

loading...