Szijjártó megcsinálta: szerdától Kazahsztánba is utazhatnak a magyarok – Európába mikor mehetünk?

Szijjártónak beszóltak nagyon.
Kép forrása: MTI

Magyarország megállapodott Kazahsztánnal, hogy kölcsönösen elismerik egymás oltási igazolásait, és szabad utazást engednek az állampolgáraiknak az országaik között, függetlenül attól, milyen vakcinával oltottak őket, szúrta ki a rendeletet a Telex.

Kazahsztánnal együtt 17 országgal van ilyen egyezség:

Marokkó, Albánia, Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Grúzia, Horvátország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia és Törökország fogadja el a magyar védettségi igazolványt.

Az Európai Parlament nagy többséggel  fogadta el az uniós védettségi igazolványt, amivel a tervek szerint július 1-jétől lehet majd szabadon utazni az Európai Unión belül. Korábban az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament megállapodott egymással az egységes uniós védettségi igazolványról, amelyet nemcsak védőoltással, hanem negatív PCR-teszttel vagy antigén gyorsteszttel is ki lehet majd váltani – vagy egy orvosi igazolással, ami kimondja, hogy az adott személy átesett a víruson.

A tagállamoknak viszont csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákkal oltottakat kell beengedniük kötelezően – így ha valakit az orosz Szputnyik V-vel vagy a Sinopharm oltóanyagával oltottak be, annak jelen állás szerint egy negatív koronavírustesztre vagy egy orvosi igazolásra is szüksége lesz a beutazáshoz az EU-tagállamok zömében.

Nagyszerű, hogy magyarként korlátozások nélkül be tudunk lépni Mongóliába vagy éppen Kazahsztánba, de nem az lenne most a legfontosabb, hogy az EU-n belül korlátozások nélkül tudjanak utazni a magyarok? Orbán Viktor azt ígérte, hogy nem éri hátrány azokat, akik keleti vakcinát kaptak, de nagyon úgy tűnik, hogy milliónyi magyart ér hátrányos megkülönböztetés a Fidesz különutassága miatt.

loading...