„Hát jöjjenek rám a rendőrök” – polgári engedetlenséget hirdetnek a tanárok

Kép forrása: MTI

Több tanár polgári engedetlenséget hirdetett a múlt héten a Fidesz és a Jobbik által elfogadott, homofób módosítókkal teletűzdelt pedofiltörvény ellen. A jogszabály gyakorlatilag kitiltja az iskolákból az LMBT+ témákat. A 444 négy olyan pedagógust interjúvolt meg, akik nem tervezik betartani a törvényt, mert azt szerintük nem a gyerekek, hanem a politika érdekeit szolgálja.

„Egész biztos, hogy nem tartom be, és még csak be sem csukom az ajtót. Hát jöjjenek rám a rendőrök, ha én beszélgetek a tanítványaimmal arról, hogy szabad egymást szeretni, most komolyan”

– mondta Törley Katalin, aki egyike azoknak a tanároknak, akik polgári engedetlenséget hirdettek a melegellenessé eltérített pedofiltörvénnyel szemben.

A múlt kedden elfogadott törvény megtiltja, hogy a 18 év alattiak számára „népszerűsítsék” és megjelenítsék a homoszexualitást és a transzneműséget, és az iskolai szexuális felvilágosításból is kizárja ezeket a témákat.

Elsőként egy másik pedagógus, Lénárt Marcell fogalmazott meg egy Facebook-posztot, amiben kijelenti:

„polgári engedetlenség keretében a ma megszavazott homofób törvényeket szándékosan és tudatosan meg fogom szegni. Beszélni fogok 18 év alatti fiataloknak LMBT+ témákról, sőt, el fogom mondani nekik azt is, hogy az önazonos élet elengedhetetlen alapfeltétele a lelki egészségnek. Tevékenységemet nyíltan fogom kifejteni, az esetleges jogi retorziókkal pedig minden lehetséges jogi, illetve polgári engedetlenségi eszközzel szembe fogok szállni. Minden jó érzésű honfitársamat ugyanerre bíztatom!”

A posztot Törley is megosztotta, mert szerinte a gyerekek tájékozódáshoz való joga és a pedagógusok szakmai autonómiája is súlyosan sérül a jogszabály miatt:

„A gyerekek legelsőbbrendű érdeke, hogy nyíltan beszélgethessenek, válaszokat kaphassanak, ismereteket szerezhessenek arról, amilyenek ők és amilyenek a társaik. Ez egy teljesen szakmai pedagógiai kérdés.”

Lénárt maga is meleg, középiskolai tanárként dolgozott hét évig, állami-, egyházi- és alapítványi iskolákban is. Utóbbi intézményben hosszú titkolózás után végre teljesen szabadon felvállalhatta homoszexualitását, és talán az egyik első nyíltan meleg középiskolai tanárként dolgozhatott az országban.

„Pedagógusként elsősorban az az aspektusa dúl fel ennek az embertelen törvénynek, hogy én pontosan tudom, hogy ez mit fog jelenteni a mai LMBT+ kamaszokra nézve, akik óriási bullyingnak vannak kitéve már most is.”

Azt a saját tapasztalataiból tudja, hogy amikor a kormányzati, melegellenes hergelés beindul, annak rögtön és automatikusan hatása van minden meleg ember életére.

Törley szerint azért fontos, hogy az LMBT+ témák megjelenjenek az iskolában, mert az érintett tinik sokszor nem tudnak előbújni otthon, ezért a felvilágosító óráknak és egy-egy pedagógus empatikus hozzáállásának hatalmas szerepe lehet abban, hogy megtanulják elfogadni saját magukat, és ne süllyedjenek depresszióba.

„Itt életek vannak veszélyben. Felnőni és kamaszodni eleve nehéz, még a többségnek is, és ha az érintett fiatalok nem kapnak kapaszkodót, és egyedül maradnak, akkor ennek nagyon-nagyon súlyos, tragikus következményei lehetnek”

– mondta.

Ezek a fiatalok ráadásul éppen abban a korban vannak, amikor kezdenek eltávolodni a családtól, és lázadnak a szüleik ellen, ezért a pedagógus szerint sokszor hiába fogadnák el őket otthon, nem fogják a családtagjaikkal megbeszélni az érzéseiket, és az iskolai közeg nyitottsága sokat számít.

Nem melegek, hanem elfogadóak lesznek a felvilágosítástól

„Azt gondolni, hogy attól, hogy egy diák lát egy meleget, vagy hall róla, hogy ez létezik, akkor sérül, az teljesen téves. Attól sérül, ha sokáig nem beszélünk erről, és egyszer csak szembesül majd vele, mert valamikor szembesülni fog” – mondta Kiss.

„Van egy óvodás gyerekem, elolvastam neki a Meseország mindenkiét, és nem lett tőle meleg. Amikor azt mondom neki, hogy felnőttként választhat szerelmeként fiút is meg lányt is, akkor azt mondja, hogy »szerintem én fiút fogok«, és kész. És ha majd meggondolja, akkor azt is ugyanígy fogom kezelni.”

Tomor szerint teljesen nonszensz a törvény, mert teljesen autoriter államokban még elképzelhető, hogy minden olyan felületet és tartalmat blokkolnak, ahol LMBT+ témák jelennek meg, „de azt, hogy miután nagy nehezen eljutottunk egy szintig, és akkor onnan visszamenjünk a múltba, miközben a Facebook, az Instagram és a többi ömlenek a gyerekekre, ezt nem tudom, hogyan tudnák megoldani.”

Törley szerint a mai tinik sokkal elfogadóbbak, éppen azért, mert sok helyen láthatnak meleg vagy transz embereket, és egyre többször úgy, hogy természetesként ábrázolják a másságot, nem pedig extremitásként. Szerinte ezek a fiatalok értik azt, hogy ha van kölcsönös elfogadás, szeretet, beleegyezés, akkor minden kapcsolat ugyanannyira értékes és érvényes, függetlenül a benne lévők nemétől. „Könnyebb velük áttörni a falakat, vagy már nincsenek is áttörendő falak.”

„Ez már egy új generáció, és más a hozzáállásuk. Elnézést a kifejezésért, de velük már nem lehet buzizni”

– fogalmazott.

Törley már rég nem von le következtetéseket abból, hogy egy tüntetésre hányan mennek ki, de szerinte a múlt hétfői és a szerdai tüntetések összetétele optimizmusra ad okot.

loading...