Olyan üzenetet küldött a német kancellárjelölt, hogy Orbán Viktort nem a hőségtől üti meg a guta

Kép forrása: AFP
Miután hétfőn elfogadták a német kormánypártok (CDU és CSU) a közös szeptemberi választási programot, a Financial Timesnak adott interjút Armin Laschet, a legesélyesebbnek tartott kancellárjelölt. A német politikus olyan üzeneteket is megfogalmazott, amelyekben összhang mutatkozik Orbán Viktor kormányfő minap kifejtett álláspontjával, de több olyan téma is felbukkant, amelyben jelentős konfliktus látszik kibontakozni köztük.

Armin Laschet leszögezte, hogy a Nyugatnak nincs szüksége újabb hidegháborúra Kínával, és Oroszország lekicsinylése sem szolgálja a nyugati demokráciák érdekeit, amelyek nagyon hasonlítanak azokra az üzenetekre, amelyeket Orbán Viktor kormányfő is rögzített mindapi írásában.

A magyar kormányfő azért írta ezt, mert a német külügyminiszter a sorozatos magyar vétók láttán a többségi döntéshozatalra áttérést szorgalmazta az EU-s külpolitikában, de Orbán jelezte: ragaszkodik az uniós alapszerződésben rögzített joghoz, vagyis az egyhangú döntéshozatalhoz. Most azonban a többségi döntéshozatalra áttérést szorgalmazta Laschet is.

Ennél is átfogóbb konfliktust vetít előre Armin Laschet azon friss nyilatkozata, amelyben a legesélyesebb kancellárjelölt kijelentette:

mind szorosabb unióra van szükség és meg kell erősíteni a gazdaságpolitikai biztos szerepét.

Eközben Orbán Viktor az EU jövőjéről múlt szombaton elmondott beszédében szorgalmazta, hogy az uniós „birodalomépítési” tervek elutasítása érdekében az Unió Alapszerződéséből az „ever closer union” kifejezést az első adandó alkalommal ki kell törölni. Laschet jelezte, hogy nemcsak a külpolitikában támogatná az egyhangúságról a többségi döntéshozatalra áttérést, hanem ennél szélesebb körben is.

A Financial Timesnak adott interjújában a német kancellári szék várományosa azt üzente:

megerősített hatáskörű gazdasági biztosra is szükség van, és az EU-nak el kell indulnia a közös gazdaságpolitika felé is, nem lehet megállni a közös monetáris politikánál, emellett lépéseket kell tenni egy közös európai alkotmány kidolgozása felé.

Orbán Viktor azon munkálkodik, hogy szétverje az EU-t de a közösség motorja, vagyis Németország inkább szorosabb együttműködést szeretne. Ezt jelzi az is, hogy a legesélyesebb kancellárjelölt közös európai alkotmányt szeretne alkotni.

loading...