Vezető amerikai lap: Van egy kis gondja a populista Orbánnak, valamint két elvbarátjának

Kép forrása: MTI

Van egy kis gondja a populista Orbánnak, valamint két elvbarátjának, Kaczynski lengyel és Jansa szlovén vezetőnek: egyre népszerűtlenebbek

– írja az USA egyik vezető napilapja, a New York Times.

A magyar és a szlovén miniszterelnök, illetve a lengyel kormánypárt erős embere egykor úgy került hatalomra, hogy meglovagolta az elitellenes dühöt, ám most szembekerül azzal, hogy jelentős tömegek elégedetlenek a járvány kezelésével, a korlátozásokkal, illetve a keménykezű politikával, a folyamatos megosztással.

Úgyhogy most kemény akadályba ütköztek, mivel csillaguk leáldozóban van, és az emberek már nem különösképpen kedvelik őket

– írja a New York Timesban Andrew Higgins, a lap kelet- és közép-európai irodájának vezetője.

A magyar miniszterelnök azzal kénytelen szembenézni, hogy összeállt vele szemben az ellenzék, ami idáig nem volt jellemző. A lengyeleknél a mélyen konzervatív kormány hirtelen balra fordult a gazdaságpolitikában, hogy visszanyerje a támogatókat. Szlovéniában a keményen jobbos vezetés katasztrofálisan szerepel a közvélemény-kutatásokban. Tavaly még 65%-on állt, mostanra 26%-ra zuhant vissza.

Orbán pár hónapja vendégül látta illiberális szövetségeseit azt ígérve, hogy elhozzák a „keresztény értékeken alapuló Európa reneszánszát”. Ám a rendezvényre csak Matteo Salvini olasz pártvezér és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ment el.

Krekó Péter a Political Capital igazgatója azt hangsúlyozza, hogy az eseményből nem az kerekedett ki, hogy milyen erős a jobboldali populista lázadás, hanem csupán kétségbeesett lépésnek bizonyult a hanyatlás leplezésére.

loading...