Philippe Dam hadüzenetet küldött Orbán Viktornak: csatába hívja Európa demokratikus felét az autokraták ellen

Kép forrása: MTI

Philippe Dam, a Human Rights Watch jogvédő szervezet európai és közép-ázsiai jogi igazgatója sürgeti, hogy az EU a jövő héten határozottan foglaljon állást, amikor hosszú szünet után először újra meghallgatja Magyarországot és Lengyelországot jogállam-ügyben.

Dam az EUobserverben megjelent publicisztikájában kiemeli:

az Általános Ügyek Tanácsának keddi ülésén az Európai Tanács esélyt kap, hogy végre megmutassa, komolyan veszi a közösség értékeit.

Merthogy a Bizottság hosszú időn át nemigen bizonyította, hogy valóban fontosak neki a demokratikus normák, nem tett semmit, hogy újrainduljon a megrekedt 7-es cikkely alapján zajló eljárás.

Az igaz, hogy közben több eljárást is kezdeményezett a jogállamiság megszegése miatt, de általában túl későn és túl lassan. A Bizottságnak postafordultával kellett volna reagálnia, amikor egyes kormányok semmibe vették az Európai Bíróság verdiktjét. És amíg habozott addig a magyaroknál és a lengyeleknél még rosszabbra fordult a helyzet.

Az Orbán-kabinet arra használta a járványt, hogy tovább növelje hatalmát. Újabb szerkesztőségeket döntött be, illetve vonta meg tőlük a frekvenciát. Ugyanakkor jó egy év elteltével még mindig adós azzal, hogy az Európai Bíróság határozatának megfelelően visszavonja a jogsértő törvényt a külföldi támogatással működő civil szervezetek ügyében. Ellenben érvényben marad az a jogszabály, amely bűncselekménynek nyilvánítja a menedékkérők támogatását.

Ezzel párhuzamosan mindkét országban zaklatásnak, rágalomhadjáratnak és jogi korlátozásoknak vannak kitéve az LMBT-emberek. Mindezeket figyelembe véve, Brüsszelnek alaposan rá kell kapcsolnia, hogy bizonyítsa: komolyan veszik a polgárok jogait.

Az Általános Ügyek Tanácsának ülésén vissza kell támadnia Európa demokráciáinak

Az Általános Ügyek Tanácsának ülésén a tagállamokra is hárul feladat:

új életet kell lehelniük az egész eljárásba a 7-es cikkely alapján. Vállalniuk kell, hogy rendszeresen megvizsgálják a két országban uralkodó állapotokat, felelősségre vonják a budapesti és varsói kormányt, továbbá gyorsan ajánlásokat fogalmaznak meg a jogállam érdekében és kimondják, hogy mindkét tagállamban súlyos veszély leselkedik a közös értékekre.

Ezzel párhuzamosan a Bizottságnak újabb szankciós eljárásokat kell beindítania, mert azok hamarabb célba érnek, mivel a legfelső Európai Bíróság elrendelheti a jogsértések beszüntetését. Sok baj van a 7-es paragrafussal, ám ha sutba vágnák a tagok, az szörnyű lökést adna azoknak a politikusoknak, akik másolni igyekeznek a magyar-lengyel modellt. De főként azoknak a népeknek volna rettenetes, amelyek joggal éreznék úgy az érintett országokban, hogy az EU az út szélén hagyta őket, pont akkor, amikor nagy szükségük volna a segítségre.

Az összes európai intézménynek és tagállamnak ki kellene mondania azt is, hogy Magyarország és Lengyelország kiüresíti a demokráciát. Be kell ismerniük, hogy csak tovább folytatódik a tekintélyuralmi rothadás Európában, ha nem védik meg az alapértékeket.

Dam szerint a keddi tanácskozásnak kiindulópontul kell szolgálnia, hogy a földrész demokratikus része visszatámadjon, és kinyilvánítsa, hogy elválaszthatatlan egymástól a tagság, illetve a jogállam. Azaz ez az ülés nem lehet olyan, mint a többi:

nyitányul kell szolgálnia a hosszú és összehangolt harchoz az igazi demokratikus megújulás érdekében.

loading...