Orbán Viktor: Brüsszel visszaél a hatalmával

Kép forrása: MTI

Orbán Viktor az Európai Unióról, illetve annak jövőjéről, átalakításáról is beszélt a szovjet csapatok távozásának 30. évfordulójára szervezett, “A magyar függetlenség napja” című konferencián szombat délelőtt.

A miniszterelnök azt mondta, Európa örök, voltak jobb és rosszabb időszakai. 30 éve, hogy a hidegháborút megnyertük. Majd azt is hozzátette:

Európa utolsó, máig élő szabadságharcosai vagyunk. Úgy véli, Európát nekünk kell megjavítani és visszavezetni a normális útra.

Az EU egy politikai képződmény, amelyet azért hoztak létre, hogy megvédjék az országok gazdasági és katonai érdekeit – mondta Orbán.

Orbán szerint az EU hanyatlik

A Frankfurter Allgemeine Zeitung felmérésére hivatkozva a kormányfő azt mondta, csak a németek 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szabadon elmondhatja a véleményét. „A válaszadók szerint könnyen megégethetik magukat, ha az iszlámról, a hazafiságról, vagy a hazaszeretetről elmondják, amit gondolnak.” Után Vaclav Klausra hivatkozva azt mondta, hogy az ember, a nemzet és a család egyszerre áll támadás alatt. Orbán veszélyeztetve látja Magyarország jövőjét is.

Ezt követően Orbán gazdasági adatokat sorolt, amik szerinte az EU válságát bizonyítják. Az unió polgárainak csak a negyede gondolja, hogy a következő generáció jobban fog élni – tette hozzá, majd azt kérdezte: hová tűnt az európai álom?

A miniszterelnök úgy gondolja, egy birodalmi jellegű EU felé robogunk, egy európai szuperállamot építenek, amire senki sem adott felhatalmazást. Szerinte felül akarnak írni Brüsszelben minden nemzeti érdeket és hagyományos értéket.

Politikai ellenfeleink ezért támadják a családokat, a nemzetet, a kereszténységet és a zsidó felekezetet

 – mondta.

Brüsszel, Soros, amerikai demokraták

Orbán szerint Brüsszel kiszervezte a hatalmát, elsősorban a Soros-féle NGO-knak és a mögötte álló amerikai demokrata érdekeknek. Szerinte ez úgy történt, hogy politikai testületté alakították az Európai Bizottságot. Azt állította, hogy ez nem titokban, hanem az EB korábbi elnökének, Jean-Claude Junckernek a nyilvános bejelentésével kezdődött.

Orbán azt is mondta, hogy ezután döntött úgy az Európai Bizottság, hogy jogállami jelentéseket készít a tagállamokról. Itt ismét felbukkan Soros: szerinte ezeket kiszervezték a tagállamokban működő NGO-knak, és ezek tipikusan az ő hálózatához tartoznak.

A iniszterelnök szerint a Soros-féle szervezetek adatszolgáltatása alapján minősítik a demokratikusan megválasztott tagállami kormányokat, és büntetni is akarják azokat, akik nem tetszenek nekik.

Orbán a magyar alkltmánybíróságot az EU fölé helyezné

Arról is beszélt a kormányfő, hogy közös gazdasági siker nélkül az EU szét fog esni, csak olyan politikát lehet támogatni, ami kizárólag a közös gazdasági sikerre összpontosít. Úgy véli, Brüsszel ehelyett visszaél a hatalmával, és szétveri magát.

Orbán azt mondta, a következő évtized a járványok és a migráció kora lesz, és egy ilyen helyzetben kell biztonságot teremteni és sikeresnek lenni. Ennek előfeltétele szerinte a demokrácia helyreállítása. Egy új intézmény tervét is felvázolta: a tagállamok alkotmánybíróságainak bevonásával egy új szervezetet kell szerinte létrehozni.

Itt nem állt meg a tervekben. Az Európai Parlament szerinte zsákutcának bizonyult, csak a saját párt, ideológiai és intézményi érdekeit képviseli. Úgy véli, jelentősen növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét, szerinte az EP-be a nemzeti törvényhozásoknak kellene képviselőket küldeniük az Európai Tanács parlamenti közgyűlésének mintájára.

Azt is hozzátette, a nemzeti parlamenteknek ezen felül jogot kell adni, hogy az Unió jogalkotási folyamatát megállíthassák, ha úgy tapasztalják, az nemzeti hatásköröket sért. Vagyis be kell vezetni a piros lapos eljárást – mondta.

loading...