Robban a botrány a fideszes iskolaigazgató körül: több gyerek is érintett

Végső elkeseredésükben a nyilvánosság erejében bízva a Nészavához fordultak felháborodott zalaegerszegi szülők, miután senki nem vonta felelősségre a fideszes iskolaigazgatót azért, amit a Kölcsey gimnáziumban, pontosabban az iskola alapítványában művelt.

Az egyik szülő elmondta a NépszavánakNépszavának, hogy az említett “Jövőnkért Alapítvány” három évtizede működik az iskolában. 30 éve a gyerekek támogatására hozták létre: tehetséggondozással, ösztöndíjakkal, az oktatáshoz szükséges eszközök megvásárlásával támogatták a gimnáziumba járó diákokat.

Aztán két évvel ezelőtt megérkezett a város fideszes képviselője, Makovecz Tamás, akiből igazgatót csináltak, és egyik első lépéseként teljesen átalakította az alapítványt.

A lap cikke szerint az új igazgató felhívta a kuratóriumi tagokat, s felszólította őket, mondjanak le. Az érintettek gyerekei az iskolába jártak, ezért attól féltek, ha ellenkeznek, a gyerekek bánják, így eleget tettek az ukáznak.

Makovecz ezek után a saját embereit választtatta be a kuratóriumba, átírták az alapszabályt, és teljesen másra használták a szülők és az adományozók által befizetett pénzt, mint korábban:

A gyerekek támogatására, jutalazására csak alig jutott, viszont tavaly nyáron az igazgató az alapítvány terhére újíttatta fel az irodáját.

Persze a tankerület tudtával és asszisztálásával, így hiába ment híre a történetnek a városban, s háborodtak fel nagyon sokan, a felelősségre vonás elmaradt.

A szülők nem adták fel, végül a rendőrséghez fordultak: hűtlen kezelés miatt feljelentést tettek. A feljelentés tényét Takács Tivadar alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője megerősítette. Elismerte, hogy indult eljárás, melyben gyanúsítotti kihallgatásokra még nem került sor.

Makovecz Tamás – aki a Népszava forrásai szerint a Fidesz helyi erős embere, 2002 óta önkormányzati képviselő, emellett megannyi szervezet vezetője vagy vezetőségi tagja – azt állította, a cikk megjelenéséig nem is hallott a feljelentésről. Az igazgató nem is értette, mit kifogásolnak az alapítvánnyal kapcsolatban a szülők, ahogyan a kuratóriumi tagok cseréjére is máshogyan emlékezett:

Többen érdektelenné váltak, ugyanis elballagott a gyerekük az iskolából, így lemondtak, szó sem volt presszióról

Az új tagokból álló kuratórium pedig módosította az alapító okiratot. Arra a kérdésre, hogy miért volt erre szükség, Makovecz kijelentette, hogy csak időszerűvé akarták tenni az iratot. Ennek némileg ellent mond az a tény, hogy igazából csak az alapítványi pénz felhasználhatóságánál talált a Népszava különbséget a korábbi változathoz képest. A diákok, a nyelvi képzés és a sport támogatása mellé bekerültek az infrastrukturális fejlesztések is.

Ezt az igazgató is megerősítette, azt viszont először tagadta, hogy az alapítvány millióiból újította volna fel irodáját. Eleinte csak a titkársági rész renoválásáról beszélt, többszöri rákérdezésünk után viszont elismerte, hogy az irodáját is felújították, majd hozzátette, hogy a szülői fogadóelőteret is komfortosabbá tették.

loading...