Hatalmas arculcsapás érte Orbán Viktort Ferenc pápa részéről – mentegetőzik a kormány, magyar egyházi körök botrányt kiáltanak

Kép forrása: MTI

Titokban nagy erőkkel győzködi a magyar kormány a vatikáni apparátust, hogy a katolikus egyházfő szeptember 12-én ne csupán 3 órát töltsön Magyarországon az Eurcharisztikus Világkongresszus zárómiséje alkalmából, miközben utána három és fél napra Szlovákiába megy. Ezt ugyanis Budapest erősen sérelmezi

közölte a National Catholic Register, a legnagyobb tengerentúli római katolikus hírforrás, írja a hvg360.

A múlt héten még Erdő Péter és Semjén Zsolt is bevetette magát a Vatikánnál, hogy adjanak a látogatásnak állami jelleget, azaz Ferenc pápa találkozzon Áder Jánossal és Orbán Viktorral, valamint a politikai és a civil szféra képviselőivel.

Egyelőre azonban továbbra is úgy néz ki, hogy a Szentatya nem talákozna Orbánékkal, és Ferihegyről közvetlenül a Hősök terére viszik, majd onnan autóval indul is tovább Pozsonyba.

Magyar források azt közölték, hogy

a feszültség azért alakult ki, mert a vendég el akar kerülni minden politikai megbeszélést, ezért nem hajlandó felmenni a Várhegyre sem. A vatikáni Külügy hírszolgálatának egyik szerkesztője úgy értékelte, hogy valami nagyon nincs rendjén az út körül, diplomáciai és protokoll szempontokból egyaránt.

Szlovákiának az eltelt időszakban bőven voltak vitái Magyarországgal, de most jó a viszony, ezzel együtt úgy tudni:

hatalmas arculcsapás volna Orbán Viktor szemszögéből, ha maradna az eddigi program.

A végleges menetrendet elvileg már másfél hete be kellett volna jelenteni, de ez elmaradt, mert a magyar fél a színfalak mögött igyekszik mindenáron jobb belátásra bírni az egyházfőt.

Ferenc pápa nem ért egyet Orbán Viktorral

Nem titok, hogy Ferenc nem ért egyet az Orbán-kabinettel és egy-két magyar püspökkel sem a magyar bevándorláspolitika ügyében. Azon felül a miniszterelnök ugyan az ország keresztény identitásának védelmét hirdeti és segítséget nyújt az üldözött keresztényeknek a világban, ám közben összecsap az EU-val a jogállam kapcsán.

Márpedig Ferenc visszalépésnek tartja a rövidlátó, szélsőséges, sértett és agresszív nacionalizmust az érintett kormányok részéről, ideértve a korábbi, Trump-féle adminisztrációt is. Ráadásul jövő tavasszal lesz Magyarországon a választás, és nem szeretné, ha a látogatás befolyásolná az eredményt. Úgy hogy a házigazdák már abba is belemennének, hogy üljön le az ellenzék képviselőivel is.

Alighanem teljesen más lesz a légkör viszont Szlovákiában, mert az ottani rendszernek sokkal jobb a megítélése a Vatikánban.

Emlékezetes:

amikor pár éve a pápa csupán néhány órát töltött az albán és a boszniai fővárosban, ott találkozott az állami és civil élet notabilitásaival.

Azaz példátlan volna, hogy Budapestre látogat, viszont elkerüli az ország vezetőit. Ezek után magyar részről lélegzetvisszafojtva várják, hogy mi lesz a döntés a Vatikánban.

Orbán Viktor ennyire elszigetelt és jelentéktelen lett, hiába harsogják, hogy ő Európa egyik legfontosabb politikusa, ha egyébként senki nem áll már vele szóba.

loading...