Kínai vakcinát fognak gyártani Magyarországon

Szijjártó
Kép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala

A jelenleg építés alatt álló Nemzeti Oltóanyaggyár alkalmas lesz a koronavírus elleni kínai vakcina előállítására is – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Kínában. Szijjártó szerint ez nagy stratégiai előnyt jelent majd Magyarországnak.

A miniszter eldicsekedett azzal, hogy az elmúlt hét évben immár 12. alkalommal folytatott kétoldalú tárgyalást kínai kollégájával, Vang Jivel, ami szerinte azt mutatja, hogy a felek nagy jelentőséget tulajdonítanak az együttműködés fejlesztésének.

Szijjártó Péter egy olyan ország külügyminiszterével ápol kiváló kapcsolatot, amelyik folyamatosan lábbal tiporja az emberi jogokat, sőt, mint kiderült, magyar kormánytagok után is kémkedett, de Szijjártót ez nem zavarja. Sőt, büszkén jelenti be, milyen sokszor tárgyalnak egymással, és érdemi magyarázat nélkül blokkolnak EU-s Kínát elítélő nyilatkozatokat.

„Magyarország és a Kínai Népköztársaság 2017 óta stratégiai partnerei egymásnak, ha valakinek eddig kétségei voltak, akkor az elmúlt hónapokban meggyőződhetett arról, hogy Magyarország milyen sokat profitált ebből a stratégiai együttműködésből (…) Annak sikere most már megmentett emberéletekben mérhető” – mondta Szijjártó, aki szerint az oltóanyag nem ideológiai vagy geopolitikai kérdés, hanem az életmentéshez szükséges eszköz.

Szijjártó szerint, ha a kormány nem vásárolt volna vakcinát a Sinopharmtól, akkor „most egymillióval kevesebben lennének beoltva, nem állnánk az Európai Unió élén az oltottság tekintetében, és nem tudtunk volna jelentős lépéseket tenni vissza a normalitás irányába”.

Az együttműködés keretében Magyarországon átveszik a Sinopharm teljes gyártási technológiáját, ami Szijjártó szerint fontos előny lesz, mert úgy látja, hogy a világban folyamatos lesz a kereslet a vakcinák iránt.

Szijjártó a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy szerinte a két ország jelentős gazdasági sikertörténetek előtt áll:

hamarosan két nagy kínai bank is megjelenik Magyarországon, és jelenleg is több nagy magyarországi beruházásról folynak tárgyalások, például az elektromos autók gyártása terén.

Végezetül kiemelte, hogy Kína engedélyezte Magyarország számára egy új főkonzulátus létesítését a Kuangtung tartománybeli Kantonban.

loading...