Új civiltörvényt alkotott a Fidesz – rögtön kiderült, hogy alkotmányellenes

Munkaszüneti nap lesz december 24-e?
Kép forrása: MTI

A parlament kormánypárti többsége kedden megszavazta az új civiltörvényt, ami hatályon kívül helyezte a korábban az Európai Unió Bírósága által is az uniós joggal összeegyeztethetetlennek nyilvánítottat. De ahelyett, hogy egyszerűen törölték volna a kifogásolt részt, a Fidesz inkább újabb szabályokat léptetett életbe.

Az Európai Bizottság 2017-ben kötelezettségszegési eljárást indított az Orbán-kormány ellen, de mivel ezek után sem változtattak a jogszabályon, az uniós bíróság elé került az ügy. A szervezet tavaly nyáron mondta ki, hogy a magyar civiltörvény nem egyeztethető össze az uniós joggal.

Az eredeti törvény szerint fel kellett volna tüntetniük a szervezetnek az 500 ezer forintnál nagyobb támogatást nyújtó adományozók nevét és a támogatás pontos összeget, amit később egy nyilvános portálon is közzétettek volna, illetve a most elfogadott törvény után törölni kell a civil szervezetek nyilvántartásából a „külföldről támogatott szervezet” megjelölést is.

Az új törvény szerint 20 millió forintos mérlegfőösszeg fölött majdnem minden szervezetről évente jelentést készít az Állami Számvevőszék, viszont a vallási és nemzetiségi szervezetek mellett a sportegyesületek is mentességet élveznének ez alól.

A TASZ szerint alkotmányellenes az új civiltörvény

A törvény keddi elfogadása után a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közzétett egy hosszabb állásfoglalást, amiben többek között azt írják,

„a hatalom azokat a szervezeteket vonja szoros állami ellenőrzés alá, amelyeket a polgárok a hatalomgyakorlás kontrolljára hoztak létre, és gyanúsnak állítja be az egyik legfontosabb állampolgári erényt, a közügyek alakításában való részvételt”.

Hozzáteszik:

„meggyőződésünk, hogy az új törvény nem csak alkotmányellenes, hanem ez az alkotmányellenesség a törvény hatályba lépésével egyúttal alapjogok kézzelfogható sérelmével is jár majd.”

A törvénnyel az állam beavatkozik az egyesülési jog alapján létrejött szervezetek egyesülési autonómiájába, a közügyekért kiálló polgárok magánszférájába, és károsan hat a véleménynyilvánítás szabadságának érvényesülésére és így a demokratikus nyilvánosság egészére nézve is”.

„A TASZ ezért, más szervezetekkel már hosszú ideje fennálló szakmai együttműködésben, a törvény jogellenességének megállapítására irányuló eljárások megindításán fog dolgozni a következő időszakban”

– írják.

A szervezet szerint problémás, hogy a kormány az Állami Számvevőszékre bízza, hogy ellenőrizze az érintett alapítványokat és egyesületeket, és mivel a számvevőszék maga állítja össze az ellenőrzési tervét, így önkényesen döntheti el, hogy mely civil szervezeteket ellenőrzi és melyeket kíméli meg a vizsgálattól.

Hazudott a kormány Ausztriáról, ezért most jól megszívják azok, akik oda járnak át dolgozni

loading...