Orbán hadat üzent a külföldön dolgozó magyaroknak: ha nem költöznek vissza, nem kapnak védettségi igazolványt sem

Kép forrása: MTI

Kicsit több mint egy hete számolt be egy olvasója kálváriájáról a Telex, ami arról szólt, hogy a cikkben csak Lajosként emlegetett, külföldön dolgozó, ott tb-t fizető, magyarországi lakcímmel nem rendelkező, de itthon beoltott olvasó megpróbált védettségi igazolványt szerezni a magyar hatóságoktól.

Lajossal a következő történt:

  • az Angliában élő és dolgozó férfi kiköltözésekor kijelentkezett magyarországi lakcíméről, és azt is jelezte, hogy a tb-jét egy másik országban fizeti,
  • a koronavírus-járvány ideje alatt viszont a munkájában beállt változás miatt jobbnak látta huzamosabb időre, de mindenképpen csak ideiglenesen visszatérni Magyarországra,
  • eközben bejelentkezett a védőoltásra, amit meg is kapott,
  • védettségi igazolványhoz viszont nem juthat, mert nincs magyarországi lakcíme, a tajszámát pedig a külföldi munkavállalás miatt inaktívra tették.

Lajos megkapta az oltást, ám ezt az oltáskor kapott papírral tudja csak igazolni, egy csomó szolgáltatás viszont csak a védettségi igazolvánnyal érhető el, az oltási papírral nem. Joggal érezte, hogy az oltás mellé igazolványt is kap, de nagyot tévedett.

Sokszori megkeresésére pár hét eltelte után végre válaszolt neki Budapest Főváros Kormányhivatala, azon belül is a Központi Okmányirodai Főosztály, amely szűkszavú levélben közölte, hiába az oltás, Lajosnak csak

„akkor lenne lehetősége kártyát kapni, ha magyarországi lakóhelyet létesítene és utána a társadalombiztosítási jogviszonyát is rendezné.”

A hivatalos kormányzati válasz: lakcím és tb nélkül nincs védettségi igazolvány

A Telex cikke szerint mindkét kitétel érthetetlen,

mivel május 4-étől például már tajszámmal nem rendelkező, az országban jogszerűen tartózkodó külföldi állampolgárok, illetve külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak oltásra is és kaphatnak védőoltást, de egy magyar állampolgár, akinek van (inaktív) tajszáma, ezek szerint csak akkor kaphat védettségi igazolványt, ha felmond külföldi munkahelyén, hazaköltözik és itthon vállal munkát.

Mindez a Magyar Közlöny május 3-i számában jelent meg, Lajos pedig május 4-én kapta azt a választ, hogy a védettségi igazolvány feltétele a magyarországi lakóhely és magyar tb-fizetés, a kettő pedig elég nagy ellentmondásnak tűnik. Főleg, hogy

a kormány már a kezdetek óta azt hangoztatja, hogy még érvénytelen tajszámmal is jogosult bárki az oltásra, Lajos esetében pedig még arról sincs szó, hogy valamilyen oknál fogva ne tudta volna fizetni a tb-jét, hanem arról, hogy azt külföldön tette meg.

Dobrev Klára: Már megvan a megoldás, nem kell majd kétharmad a NER lebontásához

loading...