Orbán Viktor: én harcolok a liberálisokkal szemben a szabadságért, én a szabadság oldalán állok

Kép forrása: MTI

Orbán Viktor miniszterelnök interjút adott a szlovák postoj.sk című hírportálnak. A szerdán este megjelent interjú az MTI összefoglalója szerint Orbán kijelentette, hogy a liberálisok véleményhegemóniára törekednek, és erre szolgál a politikai korrektség, aminek segítségével megbélyegzik a konzervatívokat és kereszténydemokratákat, és igyekeznek ellehetetleníteni őket.

Ma nem létezik liberális demokrácia, csak liberális nem-demokrácia, van benne liberalizmus, de nincs benne demokrácia

– mondta Orbán Viktor.

Én harcolok a liberálisokkal szemben a szabadságért. Miközben én a szabadság oldalán állok, ők a véleményhegemóniáén

– magyarázta a miniszterelnök. Orbán beszélt a Fidesz az Európai Néppártból (EPP) történt távozásáról is. Meg akarjuk változtatni Brüsszelt – nyilatkozta Orbán. Szerinte Brüsszel a mai formájában nem alkalmas arra, hogy megfelelő válaszokat adjon az emberek problémáira, amit a migráció is bizonyított, de nem volt meggyőző Brüsszel válasza a 2008-as pénzügyi válságra sem.

Mi az EPP-vel szerettük volna megváltoztatni Brüsszelt, de ők erre nem vállalkoztak. Most létre kell hoznunk egy új politikai közösséget, amely hatást tud gyakorolni Brüsszelre

– tette hozzá.

Orbán Viktor szerint a kérdés nem az, hogy EU igen vagy nem, hanem az, hogy milyen EU?

– jelentette ki Orbán.

Az Unió lehetséges jövőjével kapcsolatban feltett kérdésre Orbán Viktor azt mondta:

azt biztosan tudni lehet, hogy 2030-ra nem jön létre semmilyen európai nép, és továbbra is fognak itt magyarok, szlovákok, németek, franciák élni, nemzetek és államok is lesznek és együttműködés is lesz, annak formáját pedig majd kitalálják, viszont kérdéses, hogy képesek lesznek-e a posztkeresztény és posztnemzeti társadalmak egy stabil Nyugat-Európát kiépíteni.

Orbán sokkal jobban meg van győződve Közép-Európa jövőjéről. úgy fogalmazott:

„Hiszem, hogy a gyerekeink jobban fognak élni, mint mi. Egy nagy közép-európai reneszánszot fogunk megélni a gazdaságban, demográfiában, biztonságpolitikában, kultúrában.”

A kormányfő primitívnek minősítette az EU Oroszország-politikáját, mert szerinte az Unió ebben a viszonylatban csak igent vagy nemet képes mondani. Nekünk viszont árnyalt politikára van szükségünk, amelyik megérti azt, hogy Oroszország egy nagyon nagy erejű állam, amely szintén respektálja az erőst – magyarázta Orbán.

A Magyarország vakciniapolitikáját firtató kérdésre Orbán Viktor azt felelte, hogy

már tavaly tavasszal előre lehetett látni, hogy a vakcinák iránt nagyobb lesz a kereslet, mint a kínálat, és mivel jó a viszony Oroszországgal és Kínával, ezért előre érdeklődtek, hogy képesek-e Magyarországnak vakcinákat eladni.

Hozzátette: nem engedték automatikusan forgalomba hozni az orosz meg a kínai vakcinát, azt a magyar ellenőrző hatóságnak engedélyeznie kellett.

Dobrev Klára: 48 óra sem telt el, és Polt Péter gyorsan meghálálja gazdája bizalmát

loading...