Lebuktatta magát a Fidesz: nem szavazták meg a rokonok kizárását a közbeszerzésekből

Furcsa ünnepet hirdet éppen a kormány
Kép forrása: MTI

A hódmezővásárhelyi Fidesz nem szavazta meg a rokonok kizárását az önkormányzati közbeszerzésekről – áll a polgármesteri hivatal közleményében, amit a Telex szúrt ki.

A város polgármestere, Márki-Zay Péter a Partizánnak adott interjújában azt mondta, hogy egy tavaly decemberi közbeszerzést a sógornője férje, Fonay Tibor cége nyerte el, mert ők adták a legjobb ajánlatot.

„Nem örültem neki, nem tudtam róla előzetesen, és tudtam, hogy természetesen támadás lehet belőle”

– mondta Márki-Zay, aki állítása szerint kifejezetten kérte rokonát, hogy ne pályázzon, ő mégis beadta az árajánlatot. A szabályozás szerint nem tagadhatta meg a szerződés aláírását, és az önkormányzat anyagi érdeke is az, hogy a legkedvezőbb ajánlatot nyújtó céggel kössön szerződést.

Azonban Márki-Zay ezen változtatni akart, ezért péntekre összehívta a közgyűlést, hogy módosítsák a város közbeszerzési rendeletét, úgy, hogy nem fordulhasson elő újra, hogy a rokona kapjon önkormányzati megbízást.

„A Fidesz helyben ugyan támadta a polgármester rokonának nyílt versenyben, nagy árkülönbséggel elnyert kisösszegű tervezési munkáját, mégsem volt hajlandó részt venni a javaslat vitáján, így előzetes nyilatkozatukkal szembemenve megfutamodtak a szavazástól. A közgyűlésen Márki-Zay Péter hosszasan sorolta a Fidesz helyi és országos, Orbán Viktor vejéhez, apjához, Lázár János családjához kötődő túlárazott, irányított, feltűnően korrupciógyanús pályázatokat”

– áll a polgármesteri hivatal pénteki közleményében.

A javaslat vitáját végül elnapolták, ugyanis a polgármester a Fidesz meghallgatása nélkül nem akart döntést hozni ebben a kérdésben. Márki-Zay a közgyűlés után azt írta a Facebook-oldalán, hogy:

„Az ország legszigorúbb korrupcióellenes szabályzatát terjesztettük ma a közgyűlés elé, de a Fidesz megfutamodott: nem merték megszavazni, hiszen ezzel Orbánt és Tiborczot, Lázárt és rokonait, saját magukat is el kellett volna ítélniük.”

„Lázár János mindig is gyáva volt a nyilvánosság előtt megvitatni adózott jövedelmével megmagyarázhatatlan gazdagodását, irányított beszerzéssel helyzetbe hozott strómanjait, a fideszes rokonokkal és pártemberekkel felduzzasztott önkormányzatot, vagy a nyilvános hazugságait a politikai üldözöttekről és a keleti vakcinákról” – írta Márki-Zay.

A Fidesz helyi szervezete úgy reagált:

„Márki-Zay Péter ócska színjátékában nem vesznek részt”. Szerintük a polgármester a közgyűléssel csak azt akarja elfedni, hogy saját sógorának adott többmilliós önkormányzati megbízást.

Szerintük a polgármester azzal bizonyíthatná, hogy komolyan gondolja a korrupció elleni fellépést, ha visszavonná a sógorának adott közbeszerzést.

A Fidesz polgármesterei miért nem állnak elő hasonló kezdeményezéssel? Mennyi pénze maradna a fideszes milliárdosoknak, ha elvennék tőlük a magyar adófizetők pénzét?

Parragh László: A beoltottakat hagyni kell normálisan élni, aki nem akarja beoltatni magát az legyen karanténban

loading...