A Pécsi Járási Ügyészség indítványozza, hogy kobozzák el a fideszes polgármester élettársának érettségi bizonyítványát

Figyelmeztet a rendőrség: ha ilyen SMS-t kapott, törölje
A kép illusztráció - forrása: MTI

A Pécsi Járási Ügyészség indítványozza, hogy kobozzák el a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetője, Szabó Krisztina hamis érettségi bizonyítványát, írja a Magyar Narancs. Szabó Krisztina Sümeg fideszes polgármesterének, Végh Lászlónak az élettársa.

2020 májusában Sümeg ellenzéki vezetője, Kovács Mihály feljelentést tett közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt, majd a rendőrség egy házkutatás során lefoglalta Szabó Krisztina érettségi bizonyítványát.

A gyanú szerint szabó hamis érettségi bizonyítványt nyújtott be, amikor 2011-ben a Nyugat-magyarországi Egyetemre, majd 2018-ban a Pécsi Tudományegyetemre jelentkezett. A február 17-én lezárulta nyomozás megállapította, hogy

az érettségi bizonyítvány hamis, a Szabó Krisztina nevére Budapesten kiállított érettségi bizonyítványnak nincs törzslapja az azt kiállító gimnáziumban, illetve Szabó neve nem található sehol az osztályanyakönyvben. Emellett kiderült, hogy a pecsét és az aláírások sem valódiak.

Szabó 1995. május 23-ig egyébként a tapolcai Batsányi János Gimnázium levelező tagozatos tanulója volt, a hamis érettségi bizonyítványa szerint azonban egy fővárosi intézményben érettségizett. Szabó 1995. május 23-ig volt a tapolcai gimnázium tanulója, abban az évben pedig május 8-án kezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák.

A nyomozás ugyan megállapította, hogy

az okirat-hamisítás büntethetősége elévült, jogászok szerint, ha az érettségi bizonyítvány hamis, akkor érvénytelennek kell majd tekinteni a munkakör betöltéséhez szükséges felsőfokú, szakirányú végzettségét is. Vagyis érvénytelenek lehetnek Szabó egyetemi diplomái, amikkel pozíciókat töltött be munkahelyeken, ahol éveken át vett fel fizetést.

Szabó Krisztina az ügy kirobbanása óta egyetlen médium ellen sem indított helyreigazítási vagy jó hírnév megsértése miatt pert, a hamis bizonyítvány tényét kimondó rendőrségi határozattal szemben pedig nem fellebbezett.

Pető Zoltán, a sümegi Fidesz-alapszervezet már csak volt tagja nyílt levelet írt az üggyel kapcsolatban. Azt írta:

Mint jobboldali gondolkodású, keresztény hitvallású ember elhatárolódom minden ilyen cselekedettől és elítélek mindenkit, aki hamis érettségivel és csalással jutott vagy jut előnyhöz. Ezt az én gyomrom nem veszi be és én nem is kívánok ehhez tovább, akár hallgatással asszisztálni. Nem kívánok tovább ezek után az önkormányzat tagja sem lenni, mert én minden nap tükörbe szeretnék nézni és bátran vállalom véleményem. Morálisan súlyos válságba került a város fideszes vezetése, ami miatt mélységesen szégyellem magam.

A teljes levelet itt tudják elolvasni:

Kilépett a Fideszből a párt helyi alapszervezetének tagja, nyílt levélben üzente meg, miért

loading...