Nem számít az önkormányzati tiltakozás: Olyan emberre bízták a kínai egyetemet, aki szétver bármit, ami nem tetszik Orbánnak

Kép forrása: MTI

A kormány fenntartja szándékát a Diákváros megvalósítására, de azzal is egyetért, hogy mellette felépüljön a Fudan Egyetem új budapesti campusa. A megvalósítást kormánybiztosként Palkovics Lászlóra, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetőjére bízták.

A két nagy kínai projekt ezzel egy kézbe került, hiszen a Budapest-Belgrád vasút beruházást is az ITM tárcavezetője irányítja kormánybiztosként. Palkovics kinevezésével a kormány egyértelművé tette:

nem számít az önkormányzati tiltakozás, a szakmai érvek, százmilliókért megrendelt tervek sokasága, bármi áron megvalósítják a kínai Fudan Egyetem budapesti campusát

– írja a Népszava.

A lap szerint az izomból politizáló tárcavezető a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) szétverésekor már bizonyította, hogy az Orbán-kabinettől kapott utasításokat vaskézzel hajtja végre.

Az egykori csepeli és ferencvárosi ipari területek fejlesztését célzó Diákváros projektet elindító Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárra azonban rájár a rúd az utóbbi időben. Gyakorlatilag az összes általa jegyzett projektet fúrják a Fideszben:

  1. A HÉV-rekonstrukciós program hatalmas pofont kapott a a járműtender orosz érdekek mentén való lefújásával.
  2. Könnyen lehet, hogy az asztalfiókban végzik a Galvani-híd tervei is, lévén az olimpiai álmok egyre távolabbra sodródásával az Orbán-kormánynak már nem annyira fontos az új átkelő megépítése.
  3. Elakadt a rozsdaövezeti területeken lakások építését ösztönző városi otthonteremtési program is, mivel a miniszterelnök váratlanul valamennyi új lakásra kiterjesztette az 5 százalékos  kedvezményes lakásáfát, így a macerás barnamezős beruházások nem vonzóak a fejlesztőknek.
  4. A múlt héten pedig Lázár János ex-miniszter is beállt a fővárosi ügyeket fúrók közé, amikor az Mfor-nak adott interjúban tévedésének nevezte, hogy „a kötött pályára szánt európai uniós fejlesztési pénzek nagy részét Budapestre akarjuk irányítani.”
  5. Ezt követte a Diákváros-projekt elvétele. Bár ez nem is annyira váratlan fordulat, hiszen a párost a Fudan Egyetemről szóló döntéshozatalból is kihagyták. Az Atlétikai Stadiont pedig már korábban elvették Fürjestől.

A Diákváros program színleges megtartásának valójában egyetlen oka van: a fővárosi önkormányzat féken tartása. Az atlétikai világbajnokság megrendezéséhez ugyanis szükségük van a városháza együttműködésére, márpedig Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette:

visszavonja Budapest pályázatát, ha nem épülnek meg az ígért kollégiumok.

A kormány válaszul új embert küldött a ringbe: az orbáni mértékkel mérve túlságosan kompromisszumkész Fürjes helyett a vaskezű Palkovicsot. 

Karácsony erre úgy reagált, hogy a kormány még a saját embereit sem kíméli, lakájtempóban szolgálják ki a kínai gazdasági-politikai érdekeket. A kínai pártirányítás alatt álló egyetem Budapestre telepítése, mint cseppben a tenger mutatja, miféle „kormányzás” is folyik Magyarországon.

Karácsony szerint az Orbán-kabinet előbb megállapodott velük a Diákvárosról

„majd a miniszterelnök ezt az egészet elárulta az első szembejövő kínai delegációnak, majd a területet titokban odaígérte egy olyan kínai egyetemnek, amely kartája szerint a kínai kommunista párt iránymutatásai alapján működik.”

Ezzel együtt hangsúlyozta, kitartanak a Budapesti Diákváros, vagyis több mint tízezer magyar fiatal olcsó lakhatásának ügye mellett. Ebből nem engednek.

loading...