Ha arra kíváncsi, mikortól indul meg az antitest termelése, akkor ez a friss szerb kutatás remek segítség lehet

Kép forrása: AP/MTI

Tízezer beoltott ember vérmintáján végeztek antitestvizsgálatokat Szerbiában, ahol ugyanazokat a koronavírus elleni vakcinákat használják, mint Magyarországon, írja a 24.hu a Danas szerb lap cikke nyomán.

A Nukleáris Energetikai Intézet (INEP) által végzett kutatás arra a megnyugtató eredményre jutott, hogy az összes vizsgált oltóanyag hatékony védelmet biztosít a vírussal szemben.

Az oltott személyeknél az antitestek jelenlétére vonatkozó adatokat két héttel az első, illetve két héttel a második oltás után is elemezték – mondta Marija Gnjatović, az INEP kutatója. Hangsúlyozta: az antitestszám nem az egyetlen mutatója a szervezet immunválaszának, de azt képes jelezni, hogy az egyes korosztályok miként reagáltak az oltásokra. A vizsgált csoportban halálesetet nem jelentettek. 

  1. A Pfizer vakcinája már az első oltás után két héttel kiváltotta az antitesttermelés a beoltottak több mint 85 százalékánál, a második dózis után pedig ez az arány 95 százalékra nőtt.
  2. A Szputnyik V első adagja után három héttel jelent meg mérhető mennyiségű antitest, a második dózis után pedig az oltottak több mint 92 százalékának lett pozitív az antitesttesztje.
  3. Hasonlóan jól reagáltak az oltottak az AstraZeneca vakcinájára is, de abból Szerbiában még nem adták be a második adagokat.
  4. A Sinopharm-oltás 20-65 éves korosztályban szintén jó antitestválaszt eredményezett. Leghamarabb két héttel az első oltás után jelentek meg a szervezetben az ellenanyagok, a második oltás után két héttel pedig az oltottak több mint 90 százalékánál beindult az antitesttermelés.

A kínai vakcinával oltott idősebb embereknél „valamivel alacsonyabb antitestválaszt regisztráltak”, de Marija Gnjatović szerint ez még nem jelenti azt, hogy az ő szervezetük ne lenne immunis a vírusra. Fontos aspektus a sejtes immunitás is, amit a kutató szerint meg kell vizsgálni azoknál az embereknél, akinek a szervezete az oltás után nem produkált megnyugtató mértékű ellenanyagot.

Gnjatović szerint ugyanakkor nincs ok az aggodalomra, az oltások védelmet nyújtanak a vírus ellen, az ellenanyag-termelés pedig csak az immunrendszer egyik tényezője.

Juszt László úgy tette helyre Varga Juditot, mint még soha senki: kíméletlenül őszintén írta le, mit gondol róla

loading...