Az állásával játszik az igazgató, ha leigazolja a hiányzásokat: a tankerület a kormány szemeként figyel

Kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

Orbán Viktor a reggeli Kossuth rádiós interjújában azt állította hogy az iskolaigazgatók felelőssége lesz eldönteni, hogy az alsó tagozatos diákok szülei dönthetnek-e úgy, hogy nem engedik iskolába a gyerekeiket. Ezzel teljesen úgy állítja be a helyzetet, hogy ezt nem a kormány dönti el hanem egy köztes személy, aki Orbán állítása szerint közelebb áll a valós történésekhez és jobb rálátása van az iskolák helyzetére.

Az iskolaigazgatókat jelenleg az úgynevezett tankerület-igazgató nevezi ki. Ki nevezi ki a tankerület igazgatóját?

A „134/2016. (VI. 10.) Korm. rendelet az állami köznevelési közfeladat ellátásában fenntartóként résztvevő szervekről, valamint a Klebelsberg Központról” alapján 3) * A tankerületi igazgató és a tankerületi központ gazdasági vezetője felett – a kinevezés és a felmentés kivételével – a munkáltatói jogokat a Klebelsberg Központ elnöke gyakorolja. A tankerületi igazgatót és a tankerületi központ gazdasági vezetőjét a Klebelsberg Központ elnökének javaslatára az oktatásért felelős miniszter nevezi ki, illetve menti fel.

A törvény szerint a tantestületnek semmiféle beleszólása, sőt, még véleményezési joga sincs azzal kapcsolatban hogy ki lesz az iskola igazgatója. Ezeket a döntéseket a kormány hozza meg a Klebelsberg Központon keresztül. Akkor a következő kérdést tennénk fel:

Melyik iskolaigazgató fogja megengedni hogy az alsós gyerekek ne menjenek iskolába szüleik kéréseére, ha nekik utasításba adja a tankerületi igazgató hogy nyissa ki az iskolát? Elméletileg az iskolaigazgató dönthet úgy, hogy igazolja a gyerekek hiányzását, de ha megteszi ezt, akkor vajon az állásával játszik majd?

Nemsokára kiderül.

Új ellenséget találtak: Zacher Gábort kezdte el vegzálni a hatalom, miután a toxikológus üzent Orbán Viktornak

loading...