Aggasztó híreket közölt saját vakcinájáról a kínai járványügy

Kép forrása: AFP

Nem adnak magas fokú védettséget a kínai vakcinák – jelentette ki a kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ vezetője az AP amerikai hírügynökség cikke szerint egy szombaton, Csengtu városában tartott rendezvényen.

Gao Fu előadásában az inaktivált vírust tartalmazó vakcinákról beszélt, melyekből kettő ismert: az egyik a Sinovac, a másik a Sinopharm terméke. Utóbbit Magyarországon is használják.

A járványügyi szakember elsősorban az mRNS-alapú vakcinákhoz hasonlítva beszélt a kínai oltóanyagokról, hangsúlyozva, hogy a két kategóriát nézve a kínai gyengébben teljesít.

Gao Fu megemlítette, hogy a kínai oltóanyagok hatásossága többféle megoldással is javítható. Így például az adagolással, és a két oltás között eltelt idő újragondolásával, vagy akár az ismétlő oltások számának növelésével.

Az Egyesült Arab Emírségekben például már egy ideje három adagot adnak be a Sinopharmból.

Az AP brazil kutatókra hivatkozva arról is beszámolt, hogy a kínai Sinovac vakcina hatásossága mindössze 50,4 százalékos. Ezzel szemben a Pfizer-BioNTech-féle oltóanyag ugyanezen a teszten 97 százalékot ért el.

loading...