Csak erős idegzetűeknek: a DK pártigazgatója kiosztotta az amputáltakkal gúnyolódó fideszes képviselőt

Az Országgyűlés csütörtökön tárgyalta a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény módosítását. A Fidesz vezérszónoka Kovács Sándor képviselő volt, aki rendhagyó kijelentésekre ragadtatta magát a vitában.

Kovács képviselő úgy „világosította meg” a rokkantak foglalkoztatási felülvizsgálatát, hogy

ha egy embernek amputálják a lábát egy baleset miatt és ez az ember gépkocsivezető volt, akkor ő száz százalékos rokkant az egészségkárosodás miatt, mert nem tudja folytatni azt a foglalkoztatást”.

A fideszes képviselő azt is mondta, hogy

„ha ugyanez az ember közgazdász és egy irodaházban dolgozik, amely teljes mértékben akadálymentesített, akkor azt gondolom, hogy nem beszélünk egészségkárosodásról, mert nem a lábát használja a közvetlen munkára, hanem a fejét.”

Kovács Sándor, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt: fontos, hogy a fogyatékkal élők lehetőséget kapjanak az államtól az életminőségük a javítására. Úgy vélte: a kormány 2011-ben jó irányba indult el a rokkantnyugdíjak rendszerének átalakításával. Hozzátette: a jelen javaslattal a kormány „kipipálja” az alkotmányos mulasztást, amelyet az Alkotmánybíróság állapított meg. A javaslat lehetőséget ad arra, hogy ha valakinek a 2011-es átalakítás miatt csökkent a keresete, akkor egyszeri 500 ezer forintos kompenzációt kapjon vagy pedig kérhet egy komplex felülvizsgálatot – mondta. A Fidesz-frakció nevében támogatta a javaslatot.

Sebián-Petrovszki László, a DK vezérszónoka felvetette, miért tárgyalják most ezt a javaslatot, miért is került a Ház elé.

Ha valóban annyi jót hozott a Fidesz-KDNP kormányzás az érintett embereknek, akkor ez a téma most nem lenne napirenden

– vélekedett. Szavai szerint amikor először meglátta a javaslatot, az volt az első gondolata: végre rendezik a felmerült kérdéseket. Amikor azonban elolvasta, akkor az jutott eszébe, hogy ez botrány.

A kormány több százezer embert rosszabb helyzetbe hoz tudatosan, és most, tíz évvel az eredeti javaslat után megpróbálják megvásárolni őket, mondta a DK-s képviselő.

Sokaknak olyan a szociális, foglalkoztatási helyzete, hogy 500 ezer forintot nem láttak még egy összegben, de ez nem más, mint ennek a rétegnek a kisemmizése

– fűzte hozzá. Rámutatott: ennek sokszorosa járna a korábbi hibás törvény miatt. Nem tudni, hogy aki nem fogadja el az 500 ezer forintot, remélhet-e fair és igazságos eljárást.

Megjegyezte: hogy-hogy nem, a jövő évi választások előtti hetekben fogja megoldani a kormány a kifizetéseket. A DK nemet mond a javaslatra.

loading...