Óriási égés: nem biztos, hogy jól működik a kínai vakcina, amiből Orbánék milliárdokért vásároltak

Kép forrása: Orbán Viktor / Facebook

A kínai gyártmányú Sinopharm-vakcina esetében Szerbiában egyre jobban kirajzolódik, hogy sokaknál egyáltalán nem indítja be az antitest-termelést, mostanra pedig azt is sejtik már, hogy mely csoportok a leginkább érintettek. Valószínű, hogy idővel mindenkinél és más készítményeknél is szükség lehet egy ismétlő oltásra, írja a napi.hu.

Március elején az Egyesült Arab Emírségekben elkezdtek harmadik dózist adni a Sinopharm-vakcinákból, mert több ember esetében is azt tapasztalták, hogy az első dózist 21-28 nappal követően beadott második adag után 28 nappal egyáltalán nem indult még meg az érintetteknél az antitest-termelés, vagyis nem adott védettséget számukra a készítmény.

Már maga a gyártó is beismerte

Maga a gyártó, a China National Pharmaceutical Group március 28-án közölte, hogy bizonyos esetekben nem indul be a védettséget jelentő antitest-termelés, amit vizsgálnak is.

„Az eddigi előzetes eredmények azt mutatták, hogy az emlékeztető oltás hatékonyan növelheti a semlegesítő antitest titeret és az antitest perzisztenciát, valamint hatékonyan javíthatja az oltóanyag képességét a mutációkkal szembeni ellenállásra”

– közölte a cég alelnöke, Juntao Zsang a Sinopharmról.

Az oltást Magyarország is megvásárolta, több milliárd forintot adott érte a Fidesz-kormány, a Sinopharm-vakcina egy dózisáért fizették Orbánék a legtöbbet. Itthon a hatóságok egyelőre nem jeleztek hasonló problémát, vagy vizsgálatokat, azonban a szomszédos Szerbiában az illetékes szervek elismerték, hogy találkoztak hasonló problémával.

Gnjatović azt is elmondta, hogy általában 14 nappal a második dózis után rendben elindul az antitestek kifejlődése, de másoknál csak 4-5 héttel később.

Összehasonlítva ezt más oltásokkal – Pfizer, AstraZeneca vagy Szputnyik V. – ez gyakrabban is fordul elő, ahogy a védettség kialakulásának a hiánya is, de egyelőre úgy vélik, hogy egy harmadik dózis beadása ezt megoldhatja.

A Fidesz épp most akarja elintézni, hogy az új kormány ne szerezhesse vissza az ellopott közvagyont

loading...