Orbán üzenete az egészségügyi dolgozóknak: én is 4 órát alszom

Kép forrása: Reuters

„Interjút” adott Orbán Viktor, amiben arról beszélt, hogy

a nyitás csalóka kifejezés, olyan, mintha az ember megfordítaná a táblát a bejáratnál. Nyitni lépcsőzetesen lehet, ezért a kormány az újraindítás szót használja.

Orbán szerint a 2,5 millió beoltottat erkölcsi törvény jelölte ki, nem szabad addig újraindítani az országot, míg a leginkább életveszélyben lévők, a 65 év felettiek nem kapták meg az oltást.

Mérhetetlenül igazságtalan lenne, ha velük nem törődnénk kiemelten

– vélekedett a miniszterelnök, aki szerint külön szabályrendszert állított fel a kormány: Amíg nincs minden 65 év feletti regisztrált ember beoltva, nem lehet kockázatot vállalni. Az ő oltásuk kb akkor fejeződik be, mikor 2,5 millió embert beoltottak.

Arra a kérdésre, hogy nem lett-e volna okosabb egy rövid, kivételek nélküli zárás, Orbán azt felelte, hogy nem sok szabály van, mindenki tartsa be azokat.

 A 3. hullámot a brit mutáns okozza, ami gyorsabban terjed. Amíg a fertőzés elszigetelt volt, a zárás segített. Most tömeges a fertőzés, ezt a korlátozás csak lassítani tudja, megállítani nem. Tavasszal elég volt a zárás, most csak lassítani lehet a korlátozással. Egy orvosság van, az oltás. Minden erőt erre kell összpontosítani – vélte.

A vírus tönkreteszi a munkahelyeket, a gazdaságot is megtámadja – hangoztatta a miniszterelnök, aki szerint nem lehet egyik percről a másikra újraindítani szállodákat, éttermeket, tudni kell, mire számíthatnak, a szülőknek is tudnia kell, hogy mire számíthatnak, mikor mehetnek a gyerekek óvodába, iskolába. Egyszerre kell oltani és megtervezni a nyitást – hangoztatta.

Orbán azt mondja, azt kéri mindenkitől, hogy hagyja dolgozni az orvosokat, ápolókat, ne terjesszenek kamuvideókat. Aki nem bízik az oltásban – megérti, hogy vannak ilyenek – de ez legyen személyes döntés, ne próbáljanak mást rávenni, hogy ne „oltakozzon”.

Orbán szerint kalapot kell emelni az orvosok, ápolók előtt, emberfeletti munkát végeznek. Többször is konzultált a kórházigazgatókkal, azt gondolja, a dolgozókon nem múlik egy emberélet sem, mert lelkiismeretesen végzik a munkájukat. Az orvosoknak megvan a kellő szabadsága az ellátás átszervezésére, szerinte lesz elég ember, vezénylés, átcsoportosítás a módszer, amivel meg tudják oldani a helyzetet.

Jobb állapotban van a magyar egészségügy, mint azt korábban sokan gondolták volna. A kijelölt ágyak fele még szabad, kétszer annyi lélegeztetőgép van azonnal bevethetően, mint amennyit most használnak.

Azt is megkérdezték tőle, hogy mennyi tartalék van az egészségügyben, ahol az orvosok, ápolók nagyon kimerültek lehetnek. Volf-Nagy Tünde műsorvezető a kérdését egy Albert Camus A pestis c. könyvéből vett idézettel vezette fel, amely így hangzik: „Ha az ember csak négy órát alszik, akkor nem érzelgős. Olyannak látja a dolgokat, amilyenek, az igazság szerint.”

„Hát én is négy órát szoktam aludni és nem vagyok híján azért a romantikának”

– válaszolta a miniszterelnök.

Amikor azt vetette fel a műsorvezető, hogy a tanárok nem mernek egy oltással bemenni dolgozni, Orbán ízléstelen módon rávágta, hogy

mikor ő az első oltást megkapta, bement dolgozni.

A miniszterelnök elmondása szerint érti, hogy mindenki szeretné mihamarabb megkapni a második oltást és még várni is, de vegyék figyelembe a szülők érdekeit is, akinek dolgoznia kell, meg kell élnie valahogy. Meg fogják kapni bő egy héttel az újraindítás előt az első oltást, ezzel lehet vállalni az oktatást.

Az MKIK újranyitást akar, az egészségügyi szakemberek zárnának. Hogy lehet ezt összehangolni? – kérdi a műsorvezető.

Orbán arról is beszélt, hogy a konzultáció eredménye szerint lépcsőzetesen kell nyitni, elsőként az iskolákat kell nyitni, utána az éttermeket, hozzátéve, hogy a 2,5 millió beoltottság meglesz húsvét utánra, ki lehet nyitni az iskolákat, boltokat egy új védelmi rendszerrel. Utána jön a többi, de ennek részleteiről még nem beszél.

Mindig egy héttel a soron következő lépés előtt tájékoztatni fogja a nyilvánosságot, hogy milyen lépést határozott el az operatív törzs, mondta Orbán.

Arra a kérdésre, hogy milyen nyarunk lesz, a kormányfő azt felelte, hogy most a győzelem kapujában állunk, lesz még 2-3 nehéz hetünk, de bízik abban, hogy szép hangos, vidám nyarunk lesz.

A következő gondolata rögtön ellentmondásba is sodorta: előbb azt mondta a miniszterelnök, hogy a győzelem kapujában állunk, majd a következő másodpercben azt, hogy

“teszünk még 2-3 lépést”, és győzni fogunk, visszakapjuk a régi életünket. Ehhez még hozzátette, visszatalálunk majd a járvány előtti állapothoz. Ha nem is egy lépésben, de nyár végére biztosan.

loading...