Jó hír érkezett azoknak a magyaroknak, köztük Orbánnak is, akiket kínai vakcinával oltottak be

Kép forrása: Orbán Viktor / Facebook

Hogy jó hír-e, azt csak az tudja eldönteni, aki kínai oltást kapott.

14 napnál régebbi vakcina igazolás kell minden belépőnek, és ennek azt kell bizonyítania, hogy az illetőt Kínában előállított oltóanyaggal oltották be – ez a feltétele annak, hogy valaki beléphessen Kínába. Erről tájékoztatott Peking körülbelül 20 államot – írja a Guardian cikke alapján a hvg.hu.

Peking először Hongkonggal kapcsolatban jelezte az új vízumszabályt. Hongkongban a Sinovac vakcinával oltási kampány folyik, akárcsak Thaiföldön vagy a Fülöp-szigeteken. Másutt viszont komoly gondot jelent, hogy nincs az országban kínai vakcina, mert ott annak beoltását nem engedélyezték. Ez a helyzet például Ausztráliában, ahol jelentős számú kínai kisebbség él.

A Guardian tudósítójának egy ausztrál vírusszakértő elmondta: elképzelhető az, hogy végül is engedélyezik valamelyik kínai vakcinát, de egyelőre nem hallott erről. Arról pedig végképp nem, hogy lenne valamilyen vásárlási szerződés Ausztrália és Kína között.

Kínában eddig öt oltóanyagot fejlesztettek ki a koronavírus ellen. Peking exportál vakcinákat jórészt Ázsiába, Afrikába, Latin-Amerikába. Európában egyedül Magyarország és Szerbia használ kínai vakcinát, és nem tudni arról, hogy kérik-e majd az engedélyeztetését az Európai Gyógyszerügynökségtől.

A pekingi külügy szóvivője cáfolta, hogy a most bejelentett vakcinavízum-rendszer célja az lenne, hogy rákényszerítetsék a világot a Kínában előállított oltóanyagok elismerésére.

Kinek éri ez meg? A kínai államnak, akik többtízezer forintos áron kínálják vakcináikat, és Orbánéknak, akik üzletileg lepaktáltak a kommunista rezsimmel. 

Rendkívüli kormányzati intézkedésekről döntöttek, de semmi közük nincs a járványhoz

loading...