Csecsemőkön is elkezdik tesztelni a Moderna koronavírus elleni vakcináját

Kép forrása: AP

A Moderna megkezdte a koronavírus elleni vakcinája klinikai vizsgálatát hat hónap és 12 év közti gyerekeken – írja a Reuters cikke alapján a Telex.

A vizsgálat során a vakcina 28 nap különbséggel beadott két adagjának biztonságosságát és hatásosságát tesztelik 6750 gyerekkel az Egyesült Államokban és Kanadában. Azaz ugyanazt az adagolást vizsgálják, amelyet felnőttek esetében (a Pfizer–BioNTech vakcinájánál 16 éves kor felett) már engedélyeztek a világ számos országában, az Európai Unióban például január 6-án.

A gyerekek oltása is fontos, erősebbek lehetnek a mellékhatások

A gyerekeken végzett vizsgálat azért fontos lépés, mert az első klinikai tesztek során rajtuk nem vizsgálták a vakcina hatását – ez az oka annak, hogy engedélyt sem kapott még egyik gyártó oltóanyaga sem arra, hogy gyerekeken használják.

Egy fejlődő szervezetnek máshogy működik az immunrendszere, és erősebb mellékhatások is jelentkezhetnek náluk. Emiatt nem lehet a kiskorúakra egy az egyben megfeleltetni a felnőtt embereken végzett vakcinatesztek eredményeit.

A gyerekekre az eddigi ismereteink szerint kevésbé veszélyes a SARS-CoV-2 koronavírus, ezért a beoltásuk is kevésbé volt eddig sürgető. Most azonban a magyarországi harmadik hullámot is okozó brit variáns miatt már

egyre gyakrabban kerülnek fertőzött gyerekek is súlyos állapotba. Másrészt a vírus terjesztésében bizonyos fokú szerepet akkor is játszhatnak a gyerekek, ha nem is ők tűnnek a leghatékonyabb terjesztőnek.

Az oltás tehát náluk is indokolt, és így a vakcinák tesztelése is.

loading...