Végre kiderült, mennyiért vásárolta a kínai vakcinát a kormány – ettől neked is ökölbe szorul a kezed

Kép forrása: MTI

A csütörtöki kormányinfón beszélt arról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy bár a kormány szívesen nyilvánosságra hozná az uniós vakcinák árát, ezt nem tehetik.

Elmondta viszont, hogy a keleti vakcinák mennyibe kerülnek:

az orosz vakcinából 2 adag 17 euróba, a kínaiból 63 euróba kerül.

Azért két adagról beszélt a miniszter, mert mindkét vakcinából két oltást kell beadni a várt védettség eléréséhez. Gulyás a kormányinfón azt is bejelentette, 24 órán belül nyilvánosságra hozzák az orosz és kínai vakcinákról kötött szerződéseket.

Az, hogy az EU által beszerzett vakcinák mennyibe kerülnek, üzleti titok, ám decemberben egy belga kormánytag véletlenül kitett egy táblázatot a Twitterre, amely szerint

  • az AstraZeneca 1,78 euróba,
  • a BioNTech/Pfizer 12 euróba,
  • a Johnson & Johnson 8,50 dollárba,
  • a Moderna pedig 18 dollárba kerül.

Tehát a kínai vakcina 63 euró, ami jelenlegi árfolyamon 23000 forint, a Moderna, amit drágállott a kormány az pedig 18 dollárba jelenlegi árfolyamon kb. 5500 forintba kerül.

A kínai vakcina ára a legérdekesebb, mert korábban kiderült, hogy a kormány mindössze 1,7 millió vakcinát rendelt a Moderna termékeiből, miközben az EUrológus számításai szerint akár tízmillióra is jogosultak lennénk. Akkor ezt azzal magyarázta a kormány, hogy a Moderna vakcinái túl drágák.

Sorban állnak az ukrán határon: a nyugdíj nem volt elég, most tolmáccsal érkeznek oltatni a határon túliak

loading...