Gulyás Gergely az ország teljes lezárását jelentette be

Kép forrása: MTI

Az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki rendhagyó kormányinfón. Az üzleteket március 8-tól március 22-ig bezárják, ez alól a kivételek a patikák, az élelmiszerboltok, a drogériák és a benzinkutak lesznek. Hozzátette: március 22-ig minden szolgáltatás szünetel. Ez alól kivétel lesz a magánegészségügy.

Gulyás további szigorításokról is beszélt:

  • kizárólag zárt kapus meccseket és edzéseket lehet rendezni az igazolt sportolóknál
  • a parkok, arborétumok nyitva maradhatnak
  • ahol lehet, home office-ra kell átállni
  • szigorítják a határátlépést
  • a bértámogatást kiterjesztik azokra a szektorokra is, amelyeket most be kell zárni
  • a konditermeket is két hétre be kell zárni
  • középiskolákban, felsőoktatási intézményekben marad a digitális oktatás.

A miniszter szerint, ha most nem zárnánk, akkor az újraindítás is későbbre tolódna. Azért kell most zárnunk, hogy mielőbb nyithassunk.

Gulyás Gergely elmondta: terveik szerint március 22-e után elkezdődhet az ütemezett nyitás, ha a napi fertőzésszámok visszaesnek az intézkedések hatására. Ehhez azonban kérte a lakosság együttműködését, akiktől az új korlátozások fegyelmezett betartását és a nemzeti konzultáció kitöltését kérte.

Gulyás Gergely elmondta:

jelenleg is tart a kormányülés, a további részletekről, a pontos szabályokról csak a későbbiekben fognak tájékoztatni. Elmondta: Orbán Viktor kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában több részletet is be fog még jelenteni, amelyeket ma fognak még kidolgozni.

Vallott egy ukrán-magyar kettősállampolgár – négyévente átjövünk ukránból Orbánért, és megszavazzuk nektek a nyomorúságot, de ez rólam lepereg

loading...