Orbán arra figyelmeztet, hogy szigoríthatnak a járványügyi korlátozásokon

Orbán háborúba sodort minket
Kép forrása: Reuters

Orbán arról beszélt, hogy a következő néhány nap dönti el, kell-e tovább szigorítani

El kellett rendelnem egy emelt szintű készültséget a kórházakban

– mondta el a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban. A helyzet drámaian romlik, a megbetegedések száma erőteljesen nőni fog a következő hetekben – ismételte meg. A helyzet úgy fest, az egész eddig tapasztalt járvány legnehezebb két hete előtt állunk. Az újfajta mutációk megjelenése miatt erősen nő a fertőzöttek száma és nőni is fog. Olyan terhelés lesz a kórházainkon, mint amilyen még nem volt. Minden orvosra, ápolónőre, lélegeztetőkészülékre szükségünk lesz.”

A Kossuth Rádióban péntek reggel kijelentette:

Át kell nézni újra a vezénylési listákat az ápolók tekintetében, újra azt a készültséget kell visszahozni, ami november közepén jellemzett minket

– tette hozzá.

“Ha nem lenne itt a kínai és az orosz vakcina, akkor nagy bajban lennénk. Az unió által rendelt vakcinák nem érkeznek”

– mondta Orbán, aki azt elfelejtette hozzátenni, hogy az Unióból sokkal több vakcina érkezett eddig, mint keletről, csak az oroszokat valamiért nem merik olyan hangosan szidni a kormányoldalon.

A kormányfő elmondta:

most a szigorításról és a lazításról egyszerre kell gondolkodni. “A következő néhány nap dönti el, hogy kell-e szigorítani tovább.” Annyit ugyanakkor leszögezett, hogy az utazási szabályok szigorítása mindenképp terítéken van, mind Európa, mind Afrika tekintetében. Utóbbira azért van szükség, mert szerinte reális veszély, hogy az Afrikába utazó magyarok, onnan hozzanak be új vírusváltozatokat Magyarországra.

Vakcina-ügyben Magyarország megőrizte az önálló cselekvés politikáját, a nyugati országok nem, ezért ott “frusztráltak” a vezető politikusok, hiszen “emberek halnak meg” Orbán szerint. Riporteri felvetésre, miszerint a kilépő britek jobban kezelik az oltást, a vakcinákat, mint az EU, Orbán azt mondta: eddig arról beszéltünk, hogy az Unión kívül nincs élet, erre a britek jobban teljesítenek.

Orbán mindenkit baleknak néz? Itthon talán nem halnak meg emberek? Naponta több mint száz magyar veszíti életét a járványban. Orbánt ez nem érdekli? Csak az, hogy Nyugat-Európában hányan halnak meg?

Március 15-ig hosszabbították meg a jelenlegi korlátozásokat

loading...