Ez lett a Fidesz nagy orvosbér-emeléséből: március elsejétől megszűnhet a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás

A Facebookon könyörög a háziorvos: lehet, hogy nem lesz ellátás
Kép forrása: MTI

Nem hajlandók aláírni új szerződésüket a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói – derül ki abból a hvg.hu birtokába került levélből, amelyben az orvosok azt írták a Klinikai Központ vezetőinek, hogy

azonnali egyeztetésre van szükség, különben „március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás”.

A levélben, amelyet a Telex is megkapott, két problémát említenek:

  1. Egyrészt a szerződés tervezete nem tartalmazza a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásának figyelembevételével a fix díjból származó juttatást.
  2. Rögzíti viszont az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, amelyről azt írták: „ezzel szakmánk nem tud egyetérteni”.

Az orvosoknak március 1-jétől közalkalmazotti státuszból az egészségügyi szolgálati jogviszonyba kell átlépniük, ehhez új szerződést kell aláírniuk. Ez magasabb alapfizetést jelent számukra, de az még bizonytalan, hogy mi lesz a most meglévő pótlékok és más bérkiegészítések sorsa – a traumatológusok például 2019 óta fix díjként kapnak pluszpénzt az alapfizetés mellé.

Az önként vállalt többletmunka pedig sok kritika szerint csak a nevében önkéntes, valójában így lehet csak biztosítani, hogy az ügyeleti ellátás megmaradjon az orvoshiány ellenére is.

Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő is közzétette a levelet, azt kéri, ne hagyjuk magukra a bátor orvosokat:

loading...