Brüsszelben nagyon hangosan nevetnek: a Fidesz az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupció miatt aggódik

Kép forrása: MTI

Az EU 750 milliárd eurós fejlesztési forrásról döntött tavaly, amelyből 390 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, a fennmaradó összeg pedig hitel formájában érhető el. Története során először az unió hitelt vesz fel ennek fedezésére, a hitelkamatok azonban olyan kedvezőek, hogy a jelenlegi számítások szerint minden 105 felvett euró helyett csak 100 eurót kell majd visszafizetni 2027-től.

Mindehhez azonban nem elég az uniós intézmények hozzájárulása, a tagállamoknak is ratifikálniuk kell. Eddig azonban csak hét tagállam tett ennek eleget – Magyarország nincs közöttük, hívja fel a figyelmet az EUrologus. Éppen ezért az uniós vezetők sürgették a nemzeti kormányokat, parlamenteket, hogy ennek minél hamarabb tegyenek eleget, másképp nem tudják megindítani a kifizetéseket. Magyarországot mintegy 6000 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás illeti.

A Fidesz az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupció miatt aggódik

Az egyik vitában a fideszes Győri Enikő, az európai szemeszter parlamenti főfelelőse rámutatott, hogy az uniós gazdaságpolitikák összehangolásáról már két éve nincs egyezség az Európai Parlamentben. A jelenlegi válságkörülmények között pedig minden korábbinál nagyobb szükség volna arra, hogy az alapkérdésekben a politikai erők meg tudjanak állapodni.

Szerinte akkor lesz esély a kilábalásra, ha sikerül egyensúlyt teremteni a strukturális reformok, mint a modern munkaerőpiac vagy a versenyképes oktatás és az egészségügy átalakítása, a digitalizáció és a befektetések támogatása között.

Mindemellett minden eurót felelősen kell elkölteni, a korrupciónak még csak az árnyéka sem vetődhet rá a források felhasználására

– húzta alá Győri Enikő.

Brüsszelben most biztos nagyon hangosan nevetnek:

épp annak a kormánypártnak a képviselője szónokol a korrupció ellen, akinek hazájában az általa képviselt Fidesz-kormány az Európai Uniós Csalás Elleni Hivatalának jelentése szerint messze a legtöbb szabálytalanságot követi el a források felhasználásával kapcsolatban.

loading...