Van valami az orosz vakcinával kapcsolatban, amiről valamiért mélyen hallgat az Orbán-kormány

Kép forrása: MTI

Kormánypárti politikusok teli szájjal, szinte gyűlölködve szidják az EU-t, mert szerintük túl lassú a vakcinák beszerzése, arról azonban valamiért mélyen hallgatnak, hogy mi van az oroszok által beígért szállítmányokkal.

Mi is van velük?

Semmi, mert nincsenek szállítmányok.

Szijjártó Péter január 22-én állapodott meg Oroszországban a vakcinák megvásárlásáról. Akkor azt mondta,

a megrendelt összesen kétmillió adagból 30 napon belül leszállítanak az oroszok 600 ezret, a következő hónapban egymilliót, az utolsóban pedig 400 ezret.

Nos, a 30 napos határidő vasárnap jár le, eddig viszont csak 45 600 adag Szputnyik érkezett, ez az újabb százezerrel felmegy 145 600-ra, de ez még mindig igen távol van az első 30 napra ígért 600 ezertől.

Gulyás Gergely is biztosan kínosan érezte magát múlt héten, amikor saját kormányának ellentmondva már arról kellett beszélnie, hogy februárban 200 ezer vakcinát várunk az oroszoktól. Valamiért azt elfelejtette hozzátenni, hogy

késnek a szállítmányok, nem 200 ezerről volt szó, hanem 600 ezer adagról.

Nagyon érdekes ez a kommunikáció, hiszen az uniós beszerzés révén érkező vakcina-szállítmányok mennyisége is elmarad a remélttől, a kormány ezért folyamatosan bírálja és lassúnak tartja az EU-s ügymenetet. Pedig az a kormányzati oldalon pénteken közzétett táblázatból is látszik, hogy

a legtöbb eddig a Pfizer és a BioNTech vakcinájából érkezett Magyarországra, 669 615 adag. Pedig ebben már szerepel az 550 ezer kínai oltóanyag is, amit a jövő héten kezdenek el használni.

Úgy tűnik, itt nem is az oltásról van szó, nem arról van szó, hogy meg akarják védeni az emberek egészségét. Csak arról van szó, hogy valahogy jól bekellett nyalni Putyinnak.

Orbán fejjel ment a falnak: a kormány a V4-ek között is magára maradt az ellenőrizetlen vakcinák használatának erőltetésével

loading...