Ha senkit nem hagynak az út szélén, akkor hogyan lehetséges az, hogy október óta 104 ember fagyott halálra Magyarországon?

Orbán háborúba sodort minket
Kép forrása: Reuters

Tavaly október óta 104 ember halálát okozta a hideg Magyarországon – adta hírül vasárnap a Magyar Szociális Fórum (MSZF). A szervezet legutóbb a január végi adatot közölte, akkor arról számoltak be, hogy 89 ember vesztette életét kihűlés miatt. Ez azt jelenti, hogy

az elmúlt két hétben ilyen okból tizenöten hunytak el.

Az extrém hideg miatt péntek óta vörös kód van érvényben, mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint éjszakánként mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet. Ilyenkor valamennyi bentlakásos szociális intézménynek be kell fogadnia a hajlék nélkül élőket, ha a hajléktalan ellátórendszer már nem tudja fogadni őket.

Nem csak az utcán élőket veszélyezteti azonban a végzetes kihűlés: az MSZF szerint az áldozatok többsége fűtetlen helyiségekben – akár a saját otthonában – vagy kórházba kerülése közben hunyt el, mert már nem tudtak rajta segíteni.

A Szent István bazilikánál hétfőn 18 órától arra a közel kilencezer emberre emlékeznek, akik a rendszerváltás óta halálra fagytak Magyarországon.

Ha az út szélén nem is hagytak ezek közül az emberek közül mindenkit, az biztos, hogy fűtetlen otthonokban viszont igen. Szomorú dolog ez, és ez csakis az Orbán-kormány szégyene.

Ez már az arcátlanság teteje: elmondta az EMMI, miért van hideg a kórházban

loading...