Jourová üzeni: az Orbán-kormány egyetlen visszaélést sem fog megúszni, Nyugaton régóta sürgetik, hogy lépjenek az enyveskezű kormányok ellen

Kép forrása: MTI/AP

Vera Jourová, az Európai Bizottság (EB) alelnöke a Handelsblattnak adott interjújában azt ígéri, hogy

Magyarország és Lengyelország egyetlen visszaélést sem fog megúszni, és az EU azonnal munkához lát, amint az Európai Bíróság véleményt mond a múlt hónapban életbe lépett jogállami eljárásról.

Az EB alelnöke bízik abban, hogy a döntés ezúttal nem vesz igénybe éveket, hanem pár hónap alatt meglesz, mert Brüsszel a korrupció és a kliensrendszer elleni küzdelemre kíván összpontosítani.

Jourová azt mondja: nem baj, hogy egyelőre várni kell a luxemburgi jogászok verdiktjére, mert Budapest és Varsó addig sem tehet, amit akar. De addig legalább az EU-ban kialakítják a gyakorlati módszereket és nyomon követik a fejleményeket. Ha pedig megszületik a szabad jelzés, akkor

visszamenőleg felléphetnek minden jogsértés ügyében. Elsősorban a bíróságok függetlensége, illetve a korrupt kormányzati rendszerek sikkasztásai ügyében óhajtanak eljárni.

És ha azt állapítják meg, hogy vannak visszaélések, akkor a mechanizmus módot ad az uniós támogatások, illetve azok egy részének visszatartására. Jourová egyúttal emlékeztetett arra, hogy a két ország ellen a 7-es paragrafus alapján párhuzamosan szerződésszegési eljárás van folyamatban, és ez is indokolja, hogy a Bizottság mindkettőre igencsak odafigyeljen.

Jourová arról beszélt az interjúban, hogy már nagy szükség volt erre a „fegyverre”, hogy szavatolják, illetve javítsák a bíróságok önállóságát, valamint a sajtószabadságot.

A nyugati adófizetők ugyanis már régóta sürgették, hogy az Unió tegyen lépéseket az enyveskezű rezsimek ellen, valamint hogy Brüsszel rendeljen el anyagi megtorló intézkedéseket, ha valamelyik tagállamban megszegik a demokratikus alapjogokat.

Az értékekért és átláthatóságért felelős alelnök szerint a jogállami mechanizmus tisztességes és igen hatékony.

loading...