Óriási hibát követhetett el a NAV: elvették egy csárdától a kiutalt bértámogatást

Konzervet árverez a NAV.
Kép forrása: MTI

Nem sokáig örülhetettek a Megyeri csárda tulajdonosai annak, hogy megkapták a vendéglátóhelyeknek ígért állami bértámogatást,

az átutalt összeget ugyanis azonnal elvitte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a korábbi járulékelmaradások miatt

– írta meg a Blikk.

Érthetetlen és igazságtalan! Ezt a pénzt arra találták ki, hogy a bevétel nélkül maradt dolgozókat és családjaikat támogassa az állam

– fakadt ki a Megyeri csárda ügyvezetője, Lepsis Dániel a lapnak.

Lepsis Dániel, a cég ügyvezetője elismerte, hogy a korlátozások óta valóban volt elmaradása: az első hullámban „nagyjából” tudta fizetni a járulékokat, tavaly novemberre azonban minden tartalékuk elfogyott. Az alapanyag-vásárlás, a rezsiszámlák és a dolgozók kifizetése után a negyedik helyre vették csak az államnak járó összegek kifizetését – ezzel követték el a hibát.

Pályáztak a bértámogatásra, de az adóhatóság arról küldött nekik egy tájékoztatást, hogy ennek a teljes összegét a köztartozásra utalták át.

A szakértő szerint hibázhatott az adóhatóság

Teljesen jogszerűtlen a lefoglalás, hiszen ez a dolgozók bére, még egy végrehajtási eljárás során is külön alszámlára különítik el a dolgozók bérét. A társaság tartozásai nem veszélyeztethetik a munkatársak kifizetését – vélekedett Angyal József okleveles adószakértő.

Időközben megérkezett a NAV álláspontja is, ami így szól:

Konkrét adózóra vonatkozó információt a NAV törvényi rendelkezés okán – adótitok – nem hozhat nyilvánosságra.

Általánosságban azonban elmondható, hogy az államháztartásról szóló törvény szerint az államháztartáson kívüli természetes személynek és jogi személynek folyósításra kerülő költségvetési támogatásból a kedvezményezettet terhelő köztartozás összegét más költségvetési támogatás esetén a kincstár visszatartja, és az állami adóhatóság megfelelő bevételi számláján jóváírja.

Ha valamely gazdálkodó nem tudja határidőre befizetni a közterheket fizetési kedvezményt, azaz részletfizetést, fizetési halasztást, a kötelezettség mérséklését vagy elengedését kérheti a NAV-tól.

Arról, hogy ki és hogyan kaphat fizetési kedvezményt, a NAV honlapján (www.nav.gov.hu), az „Információs füzetek” menüpontjának 30.1-es információs füzete tájékoztat.

loading...