Nem nyugszanak bele a hollandok az új korlátozásokba: hétfő este is országszerte tüntettek

Kép forrása: MTI/EPA/ANP

Willem Woelders holland rendőrfőkapitány a hétfői nappal kapcsolatban arról beszélt, hogy fel nyolcig nagyjából nyugalom volt, aztán elszabadult a pokol. Hollandia-szerte erőszakos megmozdulások voltak tegnap este is, adta hírül az Euronews.

A megmozdulások azután kezdődtek, hogy az országban szombaton a korábbinál szigorúbb kijárási korlátozásokat léptettek életbe:

este kilenc és hajnali öt között csak a munkába igyekvők vagy onnan hazafelé tartók, illetve a kutyát sétáltatók lehetnek az utcákon.

Az intézkedések ellen azonnal tüntetni kezdtek, vasárnapra erőszakos zavargásokká fajultak a demonstrációk: bicikliket, autókat és egy tesztközpontot is felgyújtottak.

Rotterdam polgármestere, Achmed Aboutaleb mozgósította a könnygázzal és vízágyúval is felszerelt rohamrendőröket és arra utasította a helyieket, hogy hagyják el a városközpontot. Összesen több mint tíz holland városból, köztük Hágából és Amszterdamból is érkeztek hírek demonstrációkról és erőszakról.

Mark Rutte holland miniszterelnök az erőszakot elfogadhatatlannak nevezte, és kijelentette: akik részt vettek ilyesmiben, azokat bűncselekmények elkövetéséért fogják felelősségre vonni.

loading...