Orbán Viktor igazából meg akarta sérteni Karikó Katalint, mert irigy a magyar kutatóra?

Kép forrása: Reuters

Orbán Viktor a világhírűvé vált, Nobel-díj várományos magyar kutatóra, Karikó Katalinra a hétvégi Kossuth rádiós interjújában nemes egyszerűséggel rávágta, hogy ha jól tudja, ő egy kisújszállási „asszonyság”. Sőt, Orbán szerint a Pifzer oltóanyaga igazából egy magyar vakcina:

„Kis túlzással, de mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne. Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam.”

A Telex felidézte, hogy nem Karikó az egyetlen nő, akire Orbán asszonyságként hivatkozott az elmúlt pár nap során. A miniszterelnök októberben a Hír TV-ben adott egy interjút, amiben Vera Jourovát, az Európai Bizottság alelnökét nevezte így, amikor szóba került a cseh politikus azon nyilatkozata, miszerint Orbán nem illiberális, hanem beteg demokráciát épít Magyarországon.

Akkor Orbán azt mondta, hogy:

„Ez nem a politikáról szól meg a demokráciáról, ez a magyar emberekről szól. Ez az asszonyság onnan, Csehországból úgy látja a magyarokat, mint azok a tökfilkók, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy saját döntéseket hozzanak.

Orbán lekicsinylő kijelentésére egy Facebook-oldal úgy reagált, hogy épp ez a fajta „provinciális szexizmus” az, ami hazánkból elüldözte a mára világhírűvé váló Karikó Katalint. A poszt szerint ugyanúgy nem megfelelő egy női kutatóra asszonyságként hivatkozni, ahogy nem helyénvaló a férfi kollégáját uraságnak nevezni.

A most 65 éves, szolnoki születésű Karikó Katalin Szegeden diplomázott, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett dolgozni, majd miután leépítették, 1985-ben elhagyta Magyarországot családjával. Egy ideig a Pennsylvaniai Egyetemen kutatott, ahol 18 év után váltak meg tőle, majd kinevették őt, mert elfogadta a BioNTech ajánlatát. Most ő neve rajtuk:

A Pfizer és a BioNTech, amelynek Karikó az alelnöke, jövőre 32 milliárd dollárt kereshet.

Karikó tavaly márciusban a G7-nek azt mondta:

Magyarországon valószínűleg csak „panaszkodó, középszerű kutató” lehetett volna. A Pfizer és a BioNTech, amelynek Karikó az alelnöke, jövőre 32 milliárd dollárt kereshet.

Amikor Orbánnak kiesett a kapával együtt az „asszonyság” szó a száján, akkor netalántán irigy megjegyzést tett a Magyarországról menekülő kutatóra?

Orbán is nincsnetelenként került az egyik legjobb brit egyetemre Soros pénzéből, de tudjuk, hogy belőle ott sem lett senki (az egyetem el is távolította a híres diákok listájáról), így inkább hazajött, majd később hangzatos lózungokkal nyert egy választást, és azóta mindenkit gyaláz, aki becsületes munkával szerzett vagyont.

loading...