Orbán Viktor el akarja hitetni, hogy a Pfizer egy magyar vakcina, és az interjújában „asszonyságnak” hívta Karikó Katalint

Kép forrása: MTI

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy mennyire sikeres a kormány, de még az egyeztetett, konkrét kérdésekre sem tudott egyértelmű választ adni. „Megzabolázza” inkább a fantáziáját az ügyben, hogy mikor sikerül elegendő vakcinát szerezni.

A legmeghökkentőbb mondatai Orbánnak talán a következők:

„Egyébként mindenki ezt a nehezen kimondható szót használja: Pfizer, azt hiszem így kell mondani. De az valójában egy magyar vakcina. Ugye egy német prof is benne van ebben a dologban, a kutatásban, vagy a kutatás irányításában, de a legtöbben magyarok dolgoznak a kutatásban, vagy a kutatás irányításában. Kis túlzással, de mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne. Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam.”

Orbán Viktor már tett megjegyzést arra, hogy nőügyekkel nem foglalkozik, és a kormányzati politika is azt mutatja, hogy a Fidesz számára a nők másodlagos állampolgárok, de asszonyságnak nevezni egy mondatban kétszer is a neves tudóst több, mint pofátlanság.

Erre Bodnár Zoltán a Magyar Nemzeti Bank egykori alelnöke reagált a legfrappánsabban Lakner Zoltán politikai elemző bejegyzése alatti kommentben:

Más büszkének lenni arra, hogy a vakcinafejlesztésben részt vettek magyarok is, és más kisajátítani a munkájukat.

Mi kell ahhoz, hogy egy vakcina magyar legyen?

  1. pénz, amit a magyar kormány biztosít
  2. infrastruktúra és kapacitás, amit szintén a magyar kormány teremt meg
  3. tulajdonjog

Egyik feltétel sem áll fenn a Pfizer és a BioNTech védőoltása esetén, vagyis azt állítani, hogy ez egy magyar vakcina, egyszerű ellopása annak. Mintha azt mondanák az adófizetői pénzekre, hogy az elveszti közpénz jellegét, és lenyúlnák. A Fidesztől ez nem idegen, mert ilyet is tettek már.

Köznapibb példával élve:

A boltba sem megyünk be zsákokba tömni a magyarnak vélt termékeket a polcról. A Balaton szelet és a Boci csoki jó ideje a svájci édességipari óriás, a Nestlé tulajdonában van, a Piros Mogyoróst pedig a Kraft Foods gyártja, hiába van annak magyar neve.

Egyrészt nem illet meg minket a tulajdonjog még a jól hangzó magyaros megnevezés ellenére sem, amíg ki nem fizetjük a pénztárnál (de akkor is csak a csokit vesszük meg, nem pedig a vállalatot) másrészt még megvásárlás után sem válik magyarabbá, ahogy a Pfizer és a BioNTech vakcinája sem attól, hogy magyarok is dolgoztak a cégben.

Nyilvánvalóan ezt Orbán is tudja, de jólesik neki a lopás. Ráteszi mindenre a mancsát, amihez saját magának és kormányának nem lenne tehetsége. Pártállás nélkül lehetnénk rá büszkék, ha egy magyar fejlesztésű vakcinát sikerült volna a kutatásra és fejlesztésre fordított közpénzből piacra dobni, de ez nem történt meg, mert a Fidesznek fontosabb volt a sport. Ha így döntött, ne akarja ellopni más munkáját!

Jabronka Richárd

Teljes titokban tették közzé a lakosság beoltásáról szóló tervet, szét is cincálta a szakértő

loading...